Zatvorena sezona bicikliranja HALUbike-om

Obzirom na dolazak hladnijeg vremena HALUbike sustav za iznajmljivanje bicikala prestaje s radom do proljeća. Nakon mnogobrojnih prijeđenih kilometara, bicikli će se na primjeren način uskladištiti do ljepšeg vremena kada će korisnici ponovno moći uživati u bicikliranju i istraživanju naših prirodnih ljepota.

Predivna jesenska subota bila je savršena za održavanje naše tradicionalne šetnje Prošeći se s manun..po zvončarskeh puteh. Polaskom s parkirališta Milihovo tridesetak sudionika iz Viškova, Klane, Rijeke i okolice uputilo se u upoznavanje prirode i tradicije općine Viškovo.

Uz vodstvo vodiča Planinarskog društva Viškovo uputili smo se prema Milohnima slijedeći zvončarski put kroz Donje Juge. Put nas je dalje vodio u smjeru Kastva. Prolazeći uz najdublju vrtaču ovog djela Kastavštine došli smo do Šporove jame u Kastvu.

U samom gradu Kastvu dočekao nas je naš domaćin, Turistička zajednica grada Kastva, sa laganim osvježenjem. U ugodnoj atmosferi u Kući belice degustirali smo kastavsku rakiju i poslušali priču o belici i povijesti vinogradarstva na Kastavštini.

Nakon kratke okrijepe i odmora slijedio je povratak šumskim putovima do malog mjesta Bani. U Banima smo kratko predahnuli, a zatim krenuli prema Milohnima i mjestu našeg polaska.

Od 30.10.2021. do 15.11.2021. godine Republika Hrvatska svim putnicima koji putuju u Republiku Hrvatsku iz jedne od država i/ili regija članica Europske unije odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, neovisno o državljanstvu, omogućuje ulazak u zemlju uz:

Brošura – Safe stay in Croatia

Djeca mlađa od dvanaest (12) godina koja putuju u pratnji roditelja/skrbnika su izuzeta od obveze predočenja negativnog rezultata testa i samoizolacije ako roditelji/skrbnici posjeduju valjanu i važeću EU digitalnu COVID potvrdu odnosno negativni PCR ili brzi antigenski test – BAT odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

Države na koje se primjenjuju posebne mjere

Putnici iz zemalja s posebnog popisa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za koje se pri ulasku primjenjuju posebne epidemiološke mjere, obvezni su:
1. ako dolaze iz Južnoafričke Republike, Zanzibara ili Brazila, predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 48 sati i određuje im se nužna mjera obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana. Vrijeme trajanja samoizolacije može se skratiti ako, najranije sedmi dan samoizolacije, o svom trošku obave PCR testiranje na COVID-19 u ustanovi ovlaštenoj za provedbu testiranja te ako je nalaz testa negativan.
ili
2. ako dolaze iz Brazila, predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili negativan nalaz brzog antigenskog testa – BAT koji nije stariji od 48 sati, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju.
Ova odredba odnosi se i na države i/ili regije članice schengenskog prostora i države pridružene schengenskom prostoru, a koje su na crvenoj ili tamno crvenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ukoliko ih je Hrvatski zavod za javno zdravstvo uvrstio na popis država na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere.

Svi strani državljani mogu provjeriti ispunjavaju li uvjete za izuzeće od primjene ove Odluke putem online obrasca: https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ili na e-mail adresu: uzg.covid@mup.hr i na njihov zahtjev će biti odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Enter Croatia

Prije dolaska u RH preporučuje se ispuniti online obrazac Enter Croatia kako bi se skratilo čekanje i postupak na graničnim prijelazima: ENTER CROATIA

Popis lokacija za testiranje i turističkih ambulati

Popis lokacija na Kvarneru na kojima je moguće obaviti testiranje na COVID-19Download

Turističke ambulante na Kvarneru

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ

U cilju unaprijeđena turističkog okružja i stvaranja ozračja dobrodošlice Turistička zajednica općine Viškovo potiče uređenje vlastitih okućnica i stvaranje vlastite krajobrazne arhitekture. Stoga je, kao i dosadašnjih godina, objavljen Natječaj za najljepše uređenu okućnicu i balkon.

Ljubitelji i kreatori vlastite krajobrazne arhitekture i ove godine rado su se odazvali pozivu pa je do kraja natječaja zaprimljeno sedam prijava u kategoriji najljepše uređene okućnice te šest u kategoriji najljepše uređenog balkona. Po završetku natječaja stručno povjerenstvo obišlo je, ocijenilo i fotografiralo prijavljene okućnice i balkone sudionika natječaja te zbrojem bodova utvrdilo pobjednike.

U kategoriji najljepše uređene okućnice:

1. mjesto: Anđelka Manjgotić

2. mjesto: Gordana Jasna Kundakčić

3. mjesto: Adrea Rotim

U kategoriji najljepše uređenog balkona:

1. mjesto: Anita Mikuličić

2. mjesto: Marijana Filipović

3. mjesto: Marija Luketić

U Domu hrvatskih branitelja, u srijedu 22. rujna, dodijeljeni su poklon bonovi, zahvalnice i cvijeće sretnim dobitnicima. Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima te pozivamo naše mještane koji se trude oko uređivanja vlastitih okućnica i balkona, na uključenje i sudjelovanje i sljedeće godine.

Zelena čistka – Let’s do it Croatia! Zajednička je jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada i najveći ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, a ove se godine održala u sklopu World Cleanup Day-a. Turistička zajednica općine Viškovo i Općina Viškovo rado su se odazvale akciji  s ciljem zajedničkog čišćenja vlastitog kutka okoliša, podizanja svijesti o utjecaju čovjeka na okoliš te očuvanja prirode.

U subotu, 18. rujna 2021. godine u 9:00 sati trideset volontera krenulo je u čišćenje sljedećih lokacija: odmorište Kapitovac, šetnica Putić od Miće i Vele sopele, Trnovica, dio šumskog puta Bezjaki – Kastav te područja uz javno-prometne površine. Akcija je trajala oko 2 sata tijekom kojih je prikupljeno 20 m³ raznog otpada.

U čišćenju su sudjelovali KD Viškovo, TZ Viškovo, zaposlenici Općine Viškovo te mještani, a akciju su podržali i Fiumex d.o.o sa čišćenjem krupnog otpada te KD Čistoća besplatnim ustupanjem spremnika za otpad, obradom i odvozom otpada. Ovim putem svim sudionicima zahvaljujemo na odazivu i suradnji.

Iako u nešto skromnijem obujmu nego prethodnih godina, početak jeseni u Viškovu proći će u znaku Matejne. Zadovoljstvo nam je najaviti raznovrsne programe ustanova i udruga s područja Viškova koje ćete moći posjetiti od 18. do 26. rujna 2021. godine.

Subota, 18.09.2021,

Ovogodišnju Matejnu ‘otvoriti’ ćemo tradicionalnim natjecanjem u košnji po starinski za muškarce i žetvi za žene. U organizaciji Delavske katedre Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov” u subotu, 18. rujna u 8:00 sati na Nuntarovu odmjeriti će se snage u tradicionalnoj košnji i žetvi. Isti dan u 9:00 sati na Milihovu započeti ćemo s eko akcijom Zelena čistka. U najveću zajedničku jednodnevnu akciju čišćenja divljih odlagališta otpada koja se u Hrvatskoj održava devetu godinu zaredom uključile su se i Općina Viškovo i Turistička zajednica općine Viškovo. Pridružite nam se, očistimo zajedno vlastiti kutak okoliša i pobudimo svijest o važnosti očuvanja okoliša i prirode!

U crkvi sv. Mateja započinje slavlje trodnevnice, pripreme za blagdan sv. Mateja. Svete mise povodom prvog dana trodnevnice održati će se u 7:30 i 18:00 sati kada pjeva Župni zbor. U 19:00 sati na trgu ispred crkve sv. Mateja nastupit će Mješoviti pjevački zbor KUD-a “Halubjan”. Zbor povodom Matejne tradicionalno organizira nastup s gostujućim zborovima i čakavskim poetima, a ove godine izvesti će program Čakavština u pjesmi za blagdan Matejne.

Nedjelja, 19.09.2021.

Na drugi dan trodnevnice svete mise slavit će se u 8:00, 10:00, 11:30 i 18:00 sati, a večernju svetu misu uveličati će nastup Banda mladih „Mateus“.  Udruga roditelja “Pokrenimo se” poziva Vas na rekreaciju uz 8. Halubajski kros na šetnici Plešivac u 10:00 sati, a nakon rekreativne utrke posjetite zanimljivu izložbu Kiparske udruga Mato Tijardović. Od 10:00 do 19:00 sati u prostorijama Delavske katedre “Ivan Matetić Ronjgov” pogledajte izložbu radova nastalih za vrijeme pandemije. KUD “Izvor” poziva vas na Viškovsko prelo – splet izvornih kola i pjesme – u 12:30 sati na trgu ispred crkve sv. Mateja.

Ponedjeljak, 20.09.2021.

Ponedjeljak, 20. rujna obilježiti će slavlje trećeg dana trodnevnice sa svetim misama u 7:30 i 18:00 sati. Slavlje večernje svete mise upotpunit će nastup Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“. Općina Viškovo položiti će i vijence na Središnji križ na groblju Viškovu u 10:00 sati.

Utorak, 21.09.2021.

Na blagdan sv. Mateja svečana blagdanska misa održati će se u 18:00 sati, , a predvodit će ju mon. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor. Slavlje će upriličit nastup Župnog zbora i Dječjeg zbora „Nebeske iskrice“. Nakon večernjeg blagdanskog slavlja, na trgu ispred crkve sv. Mateja u 19:30 sati, Limena glazba Marinići održati će svoj tradicionalan koncert.

Srijeda, 22.09.2021.

U Domu hrvatskih branitelja u 13:00 sati održati će se dodjela nagrada nagrađenima na Natječaju za najljepše uređenu okućnicu i balkon. Vrijedne ruke Dječjeg vrtića Viškovo pripremit će tradicionalna jela našeg kraja i izraditi malu zavičajnu kuharicu. Program naziva Okusi zavičaja održati će se u Dječjem vrtiću Viškova u srijedu i četvrtak u prijepodnevnim satima.

Četvrtak, 23.09.2021.

Vrijedni vrtićarci nastavit će sa svojim Okusima zavičaja, a velikih 40 godina djelovanja obilježit će Limena glazba Marinići. U Domu Marinići predstaviti će monografiju njihovog djelovanja te otkriti spomen ploču na Domu.

Petak, 24.09.2021.

Udruga umirovljenika Viškovo organizira sportska natjecanja umirovljenika od 8:30 sati u Domu hrvatskih branitelja. Na trgu ispred crkve sv. Mateja u 18:00 sati Halubajske mažoretkinje će izvesti svoj plesni program.

Subota, 25.09.2021.

Obilje subotnjih programa započinje u 8:00 sati u Staroj školi Marčelji akcijom darivanja krvi. Ispred Doma hrvatskih branitelja, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka održati će svoj Zdravstveno edukativni program. Od 10:00 do 12:00 sati zainteresirani posjetitelji moći će izmjeriti krvni tlak i šećer te se upoznati s osnovama laičke prve pomoći.

Za sportski dio pobrinuti će se Pikado klub Nevera i NK Halubjan. U Domu Marinići od 11:00 do 21:00 sat organizirati će se turnir u električnom pikadu, a NK Halubjan i NK Rovinj odigrati će prvenstvenu seniorsku utakmicu na igralištu Brnasi u 16:30 sati.

Nedjelja, 26.09.2021.

Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje poziva na tradicionalno natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića od 11:00 do 17:00 sati.

Od petka 06.08.2021. godine, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije započinje sa brzim antigenskim testiranjem za turiste kako bi se mogli testirati prije povratka u matičnu zemlju. Cijena brzog antigenskog testa iznosit će 40 kn, a turisti će se moći testirati na našim punktovima – ispostave Crikvenica, Delnice, Krk, Opatija, Mali Lošinj, Rab i Cres, te u centrali (Krešimirova 52a, Rijeka).

Pravo na korištenje navedenih testova imaju turisti koji posjeduju voucher ili potvrdu iz sustava e-visitor o ostvarenom noćenju kojim mogu dokazati da su u komercijalnom smještajnom objektu boravili najmanje 3 noći. Potvrdu o boravku turisti mogu dobiti u objektu u kojem borave (hotel, kamp, objekt u domaćinstvu itd.).

Od danas 30. srpnja 2021. unutar sustava eVisitor vidljiv obračun turističke članarine za 2021. za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, sve u skladu s odredbama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (NN 52/19) (NN 144/20), Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i o obrascima TZ za plaćanje članarine turističkoj zajednici (NN 14/20) i Dopunama navedenog pravilnika (NN 88/20) (NN 64/21).

Porezna uprava, koja u skladu sa Zakonom, izvršava poslove evidencije, obračuna i naplate članarine, izvršila je predmetni obračun koji je HTZ implementirala u sustav eVisitor. Obračun turističke članarine za 2021. se obavlja na temelju maksimalnog broja kreveta ili smještajnih jedinica u 2020.

Obračun turističke članarine vidljiv je unutar sustava eVisitor, na naslovnoj stranici, pod Obavijesti TZ kako je prikazano u sljedećem primjeru. Crveno zaokružena obavijest odnosi se na obračun članarine.  

Otvaranjem obavijesti možete vidjeti Vaše zaduženje te podatke za uplatu (kako je prikazano u sljedećem primjeru). Uplatnice za turističku članarinu ne mogu se preuzeti iz sustava eVisitor.

Napominjemo kako uvid u obračun turističke članarine vidite samo Vi, ulaskom u eVisitor preko svoje TAN liste. TZ Viškovo ne može vidjeti Vaša zaduženje turističke članarine.

Skip to content