Majevica – fešta od mladega leta

08/05/2022 - 08/05/2022 -

Predstavljanje tradicionalne kuhinje, kulturne i povijesne baštine Halubja te pregršt dobre zabave obilježit će svibanjsku nedjelju u Viškovu. Majevica – fešta od mladega leta – ponuditi će pravu feštu po starinski. 

Majevicom se naziva prva nedjelja u mjesecu svibnju. Nekada su djevojke taj dan s nestrpljenjem iščekivale jer je bio običaj da tijekom noći mladići cvijećem ukrase prozor djevojke koja bi im se sviđala. Na dimnjak ili neko drugo visoko mjesto kraj njezine kuće (stablo oraha, murve ili neko drugo) stavili bi maj – zimzeleno stabalce (obično šmrike – brinje ili jele, a mogao je biti i lovor) ili granu jasena ili trešnje u cvatu.

Zato se pjeva :

„Majevice, lepa nedejice,

Ti ćeš mane okrunit poneštru,

Al poneštru ale pod njun murvu.“

Djevojke te noći nisu mirno spavale. Znalo se dogoditi da bi ponekoj pored kuće osvanula broskva (kelj) što je bio znak da se nekomu zamjerila. U tom slučaju, djevojka se rano ustala i uklonila znak poruge prije nego ga netko od susjeda vidi. Popodne se održavao posljednji proljetni ples. Većina je mladića nakon Majevice odlazila u obližnje planine paliti ugljen ili vapno. U spomen na taj običaj TZ općine Viškovo pokrenula je manifestaciju „Majevica“ – fešta od mladega leta. Manifestacija posvećena tradiciji, očuvanju kulturno-povijesne baštine, kuhinje i starinskih običaja halubajskog kraja održava se prve nedjelje u mjesecu svibnju. Zaštitni znak joj je jorgovan koji se u Halubju također naziva i majevica.

Skip to content