Ljeto

Zobica

Od mladog kukuruza kuhala se maneštra – zobica. Za ovo varivo potrebno je iskruniti klip ili dva mladog kukuruza. Zrna se kuhaju zajedno s malo na kockice narezanog krumpira. Može se dodati i mahuna ili mrkve te malo peršina i celera. Posoli se po želji i pusti neka kuha. Kada zrna omekšaju, na masnoći se poprži malo luka i umiješa u varivo.


Varivo od mahuna

Tipično ljetno jelo je i varivo od mahuna. Mahune se beru mlade, dok zrna u njima ne zadebljaju. Kad se uberu, odrežu im se vrhovi i opere ih se u vodi, a zatim stavi kuhati u toplu vodu. Mogu se pustiti cijele ili ih se razreže na manje komade, kako tko voli. Od njih se kuha varivo, a mogu se pripremiti i na salatu. Za varivo je potrebno staviti kuhati: mahune, grah, krumpir, mrkvu i sušena rebra. Kada je napola kuhano, doda se zaprška napravljena od dvije žlice brašna na malo masnoće u što se doda malo češnjaka. Na kraju se dodaju začini po želji, kobasice te se pusti da kuha još pola sata. Drugi način pripreme variva jest da se na malo masnoće poprži luk i komadići slanine. U to se dodaju mahune i krumpir narezan na kockice. Sve se zatim podlije vodom i kuha dok sastojci ne omekšaju.


Pašta salsa – tjestenina s umakom od rajčica

Rajčice se narežu, iz njih se iscijedi voda i očiste sjemenke pa puste da malo odstoje. Na masnoći se poprži luk pa se dodaju rajčice i začini. Potrebno je sve kuhati oko sat vremena, a zatim smiksati. Na malo masnoće poprži se nekoliko zrna češnjaka. Sve zajedno se kuha dok ne zgusne. Tjestenina se skuha u slanoj vodi i iscijedi, a zatim prelije umakom. Po vrhu se može naribati sira.


Pohane tikvice

Mlade tikvice narežu se na tanke ploške, posole i puste da odstoje 15 minuta. Nakon toga uvalja ih se u brašno, jaja i krušne mrvice pa prži na ulju. Drugi način je da se tikvice naribaju, posole i puste da odstoje. U dobro iscijeđene naribane tikvice doda se jaje i brašno. Ta smjesa se žlicom stavlja u vrelo ulje i prži.

Skip to content