Ujednačenu smjesu češnjaka i špeka treba usitnjavati sve dok ne postane maziva na topao kruh. To je krepak i zdrav obrok koji jača imunitet.
Kupus, biljka koja od davnina uspijeva uz morske obale Europe, bogata je vitaminom C, bila je u prošlosti na jelovniku svakog drugog dana. Kiseli kupus s grahom kuhao se barem dva puta tjedno sve do ljeta. Grah treba namočiti prethodne večeri, kao i komade sušenog mesa. Ta se voda prije kuhanja ocijedi, nalije se hladna voda i stavi kuhati. Kiseli kupus se opere u vodi i dobro iscijedi pa se stavi kuhati uz dodatak masnoće, nekoliko zrna češnjaka i komada svježeg svinjskog mesa. Kad se skuhaju i grah i kupus, sve se zajedno pomiješa i kuha još neko vrijeme. Prilog uz ovo jelo uvijek je palenta konpirica.
Kelj, biljku koja je potomak divljeg kupusa, nazivaju energetskim povrćem. Kastavci ovu biljku, koja tijekom zime može direktno s njive na stol, nazivaju broskva ili črno zele. U hladnu i slanu vodu stavi se kuhati krumpir, a kad voda zavri, glavicu kelja izrezanu na nekoliko većih komada. Kad omekša, začini se s nekoliko na kriškice narezanih zrna češnjaka poprženih na masnoći.
Repa je poznata od vremena Stare Grčke i Rima i glavna prehrambena namirnica Europljana sve do dolaska krumpira iz Amerike. U Kastavštini se repa kuhala svakog drugog dana (jedan dan je bio kupus, a drugi repa). Krajem ljeta i početkom jeseni kuhala se je svježa, a u druga godišnja doba kisela. Kisela repa s grahom najčešći je tradicionalni obrok u ovim krajevima. Grah se kuha posebno. U posudu se stave kuhati komadi sušenog mesa, a naknadno se dodaju kobasice. U drugoj se posudi na masnoći poprži malo brašna i luka. U to se doda repa i malo crvene paprike, promiješa se i podlije vodom u kojoj se kuha suho meso. Kad je sve kuhano, pomiješa se i još malo zajedno kuha. Začini se po želji. Prilog uz ovo jelo je palenta konpirica.
Postoji jako puno vrsta mrkve, ljekovite biljke podrijetlom iz Azije koju je već Hipokrit koristio u svojim receptima. Beta-karoten dobio je ime po mrkvi (lat. Carota) jer ga ovo povrće u sebi ima četiri puta više od preporučene dnevne doze. Karoten se najbolje iskoristi iz ribane sirove mrkve. Za pripremu variva od mrkve i graha, mrkva se opere, oguli pa nareže na kriške ili deblje nariba. Malo krumpira se oguli i nareže na kockice. Posoli se, nalije vode i pusti da kuha. Grah se stavi posebno kuhati. Kad je sve kuhano, pomiješa se grah s mrkvom i krumpirom. Može se staviti i komadić suhe svinjetine da se kuha zajedno s mrkvom. Na kraju se napravi zaprška od ulja i luka.
Prvi dan je potrebno namočiti ječam i grah te komade suhog mesa. Sljedećeg se dana ta voda odlije, dolije druga, hladna, i sve zajedno se stavi kuhati. U to se doda smjesa od usitnjenog špeha (slanine), češnjaka i peršina. Naknadno se dodaju krumpir i mrkva narezani na sitne kockice. Na kraju se začini po volji.