Zima

Zapešt

Ujednačenu smjesu češnjaka i špeka treba usitnjavati sve dok ne postane maziva na topao kruh. To je krepak i zdrav obrok koji jača imunitet.

Kiseli kupus s grahom

Kupus, biljka koja od davnina uspijeva uz morske obale Europe, bogata je vitaminom C, bila je u prošlosti na jelovniku svakog drugog dana. Kiseli kupus s grahom kuhao se barem dva puta tjedno sve do ljeta. Grah treba namočiti prethodne večeri, kao i komade sušenog mesa. Ta se voda prije kuhanja ocijedi, nalije se hladna voda i stavi kuhati. Kiseli kupus se opere u vodi i dobro iscijedi pa se stavi kuhati uz dodatak masnoće, nekoliko zrna češnjaka i komada svježeg svinjskog mesa. Kad se skuhaju i grah i kupus, sve se zajedno pomiješa i kuha još neko vrijeme. Prilog uz ovo jelo uvijek je palenta konpirica.

Broskva na padelu

Kelj, biljku koja je potomak divljeg kupusa, nazivaju energetskim povrćem. Kastavci ovu biljku, koja tijekom zime može direktno s njive na stol, nazivaju broskva ili črno zele. U hladnu i slanu vodu stavi se kuhati krumpir, a kad voda zavri, glavicu kelja izrezanu na nekoliko većih komada. Kad omekša, začini se s nekoliko na kriškice narezanih zrna češnjaka poprženih na masnoći.

Kisela repa s grahom

Repa je poznata od vremena Stare Grčke i Rima i glavna prehrambena namirnica Europljana sve do dolaska krumpira iz Amerike. U Kastavštini se repa kuhala svakog drugog dana (jedan dan je bio kupus, a drugi repa). Krajem ljeta i početkom jeseni kuhala se je svježa, a u druga godišnja doba kisela. Kisela repa s grahom najčešći je tradicionalni obrok u ovim krajevima. Grah se kuha posebno. U posudu se stave kuhati komadi sušenog mesa, a naknadno se dodaju kobasice. U drugoj se posudi na masnoći poprži malo brašna i luka. U to se doda repa i malo crvene paprike, promiješa se i podlije vodom u kojoj se kuha suho meso. Kad je sve kuhano, pomiješa se i još malo zajedno kuha. Začini se po želji. Prilog uz ovo jelo je palenta konpirica.

Mrkva i grah

Postoji jako puno vrsta mrkve, ljekovite biljke podrijetlom iz Azije koju je već Hipokrit koristio u svojim receptima. Beta-karoten dobio je ime po mrkvi (lat. Carota) jer ga ovo povrće u sebi ima četiri puta više od preporučene dnevne doze. Karoten se najbolje iskoristi iz ribane sirove mrkve. Za pripremu variva od mrkve i graha, mrkva se opere, oguli pa nareže na kriške ili deblje nariba. Malo krumpira se oguli i nareže na kockice. Posoli se, nalije vode i pusti da kuha. Grah se stavi posebno kuhati. Kad je sve kuhano, pomiješa se grah s mrkvom i krumpirom. Može se staviti i komadić suhe svinjetine da se kuha zajedno s mrkvom. Na kraju se napravi zaprška od ulja i luka.

Varivo od ječma

Prvi dan je potrebno namočiti ječam i grah te komade suhog mesa. Sljedećeg se dana ta voda odlije, dolije druga, hladna, i sve zajedno se stavi kuhati. U to se doda smjesa od usitnjenog špeha (slanine), češnjaka i peršina. Naknadno se dodaju krumpir i mrkva narezani na sitne kockice. Na kraju se začini po volji.

Skip to content