Kuhajte s nama

Jedna od svakodnevno konzumiranih namirnica, bez obzira na godišnja doba bila su kokošja jaja. Uz krišku kruha predstavljala su vrlo hranjiv obrok. Za pripremu jaja na salatu tvrdo kuhana jaja se narežu na kolutiće, pomiješaju s isto tako narezanim lukom pa začine solju, uljem i octom.

Jaja s kobasicom i slaninom pripremaju se u tavi na kojoj je zagrijano malo masnoće. Kobasica izrezana na kolutiće ili komadići slanine poslože se u tavu, a zatim se sve prelije istučenim jajetom. Francuska delikatesa šato nekada je bila obrok za djecu, namijenjena jačanju organizma. U jaje istučeno zajedno sa šećerom, ulije se malo mlijeka, a može i crnoga vina.

Prežgana juha jednostavno je hranjivo jelo za koje je potrebno malo ulja, brašna, soli, vode i jedno jaje. Prežgati znači pripremiti što na vrelom ulju. Tako nastaje zaprška: brašno poprženo na maslacu, ulju ili masti. Kad dobije žućkastu boju, u njega se nalije vode i doda malo soli. Kad prokuha, u vodu se vilicom umuti istučeno jaje i pusti da kuha još neko vrijeme.

Palenta je prilog koji se u ovim krajevima svakodnevno pripremao umjesto kruha. Za razliku od palente koja se sprema i u drugim krajevima, a u Kastavštini je nazivaju “palenta golica“, za kuhanje palente od krumpira (palenta konpirica) je uz palentač trebao i tukač.

Debljim, okruglastim krajem se gnječi kuhan krumpir i “tuče” palentu kako bi se krumpir i griz povezali. Gustoća se regulira dodavanjem vode u kojoj se je skuhao krumpir. Palentu se na smjenu okreće palentačem, a zatim gnječi tukačem. Kad je sve dobro zgniječeno, pusti se neko vrijeme da se peče, pa opet okrene i malo potuče. Kuhanje palente traje oko 40 minuta.

Kada se kuha palenta, odlije se voda s malo umiješane krupice. Ta se “gusta juha” pusti sa strane dok palenta nije skuhana. Kasnije se prelije preko palente, a odozgora se nariba sira. Ovo jelo zove se polevača, a može se jesti kao samostalan obrok, ali i uz pržene komadiće slanine, kobasica ili lungić.

U slanu vrelu vodu zamiješa se kukuruzno brašno ili krupica. Kad smjesa ostane rijetka, to je kaša. Treba paziti pri kuhanju jer kaša jako skače i rado opeče. Kuhana kaša izlije se u zdjelu, u sredini se napravi udubina i u nju se nalije malo crnog vina ili mlijeka, a može se staviti i šećera.

Saznaj više

Jela s krumpirom

Saznaj više

Blagdanski jelovnik

Saznaj više

Jela s grahom

Saznaj više

Slastice

Skip to content