Fritule i kroštule

Fritule

Sastojci:

  • 1 kg brašna
  • dva suha kvasca
  • 1/2 litre mlakog mlijeka
  • 2 jaja
  • 4 žlice ulja
  • šaka šećera
  • dvije šake grožđica
  • žličica soli
  • čašica rakije
  • naribana korica limuna
  • ulje za prženje

Brašno se prosije i pomiješa s kvascem. Zatim se doda mlako mlijeko, jaja, ulje, šećer, sol, rakija i korica limuna. Miješati dobro sve dok se ne pojave mjehurići, a zatim pokriti i ostaviti da odstoji. U dubokoj posudi zagrijati ulje i pripremiti žlicu i šalicu tople vode. Kuhačom oblikovati male fritule i pomoću žlice spustiti u vrelo ulje. Nakon prženja fritule izvaditi na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. U posebnom tanjuru pripremiti šećer, pa ocijeđene fritule uvaljati u njega.

Kroštule

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 2 vrećice vanilije
  • 5 žlica ulja
  • 5 žlica vinskog octa
  • 5 žlica rakije
  • sol
  • naribana korica limuna
  • brašna po potrebi
  • ulje za prženje

Od sastojaka zamijesiti tijesto da bude meko i glatko. Tijesto razvaljati jako tanko, rezati na trake i oblikovati. Nakon što je svo tijesto oblikovano, pržiti u ulju i staviti na papirnati ubrus da se ocijedi višak ulja. Složiti u zdjelu i posipati šećerom u prahu.

Izvor: Jelka Žilić, Va kotliće zmešano, 2007., str. 51-54.