Presnac

Sastojci za tijesto:

  • 50 dkg brašna
  • 2 dcl mlakog mlijeka
  • 6 žlica ulja
  • 6 žlica šećera
  • 4 žutanjka
  • suhi kvasac
  • malo soli
  • naribana korica limuna

Sastojci za nadjev:

  • 1/2 litre mlijeka
  • 1 litra vode
  • malo soli
  • 4 žlice šećera
  • 40 dkg riže
  • 20 dkg grožđica
  • 10 dkg maslaca
  • 1 žličica cimeta
  • 5 mljevenih klinčića
  • 10 dkg čokolade za kuhanje
  • ribana jabuka
  • šaka narezanih oraha
  • 3 žlice ruma
  • naribana korica limuna

TIJESTO:
Brašno pomiješati s kvasom i drugim sastojcima. Tijesto, koje ne smije biti pretvrdo, staviti u zdjelu i ostaviti pokriveno na toplom da se diže.

NADJEV:
U posudu staviti vodu i mlijeko i pustiti da zavrije. Kada zavrije ukuhati rižu, šećer i sol. Kada se riža malo ohladi, umiješati ostale sastojke.

Tijesto razdvojiti i jedan dio staviti na lim za pečenje. Na tijesto staviti ohlađeni nadjev i pokriti ostatkom tijesta. Tijesto par puta probosti vilicom i pokriveno pustiti da se još malo diže. Nakon toga staviti peći u pećnicu.

Izvor: Bokunić užanci – štorija od hrani, 2018., str. 194-195.