Granica ulaska u HR, Državni praznici

Prelazak granice – ulazak u RH

Za putni dokument pri ulasku u Hrvatsku priznaje se putovnica ili neki drugi identifikacijski dokument priznat međunarodnim ugovorom.

Ulaskom Hrvatske u EU nije ukinuta granična kontrola s državama članicama EU (Slovenijom i Mađarskom). Stupanjem na snagu izmjena Zakonika o schengenskim granicama, 7. travnja 2017. godine, promijenjen je način provođenja granične kontrole. Tijekom granične kontrole sada se provodi sustavna provjera svih osoba koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske, i na ulazu i na izlazu na unutarnjoj (kopnena granici prema Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj (kopnena granica prema Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, zračne i pomorske luke) granici.

Savjete za prelazak granice pogledajte na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova . Informacije o privremenom i stalnom boravku pronađite na Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Carinsko pravo Republike Hrvatske usklađeno je sa standardima zemalja članica EU. Fizičke osobe, odnosno putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje, i ostale stvari sukladno načinu kako to propisuju carinski propisi.

Detaljne upute odnosno obavijesti o unosu pojedinih predmeta, biljaka, životinja, novčanih sredstava i ostalog u Hrvatsku mogu se pronaći na internetskim stranicama Carinske uprave Ministarstva Financija.

Informacije o prelasku granice u uvjetima pandemije virusa COVID-19 pronađite na Ministarstvu unutarnjih poslova i stranici Koronavirus.hr

Blagdani i praznici

2021. GODINA

SIJEČANJ
01.01. Nova godina
06.01. Bogojavljanje ili Sveta tri kralja

TRAVANJ
04.04. Uskrs
05.04. Uskršnji ponedjeljak

SVIBANJ
01.05. Praznik rada
30.05. Dan državnosti

LIPANJ
03.06. Tijelovo
22.06. Dan antifašističke borbe

KOLOVOZ
05.08. Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
15.08. Velika Gospa

STUDENI
01.11. Dan svih svetih
18.11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

PROSINAC
25. 12. Božić
26. 12. Sveti Stjepan

Skip to content