Prometne informacije

Na teritoriju Republike Hrvatske motornim vozilom može samostalno upravljati osoba koja ima vrijedeći dokument, odnosno vozačku dozvolu izdanu u RH, inozemnu vozačku dozvolu, međunarodnu vozačaku dozvolu ili potvrdu o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole (potvrda o podnesenom zahtjevu za izdavanje vozačke dozvole vrijedi za upravljanje vozilima u prometu 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva) za onu kategoriju vozila kojom upravlja.

Vozač je dužan kod sebe imati valjanu vozačku dozvolu i dužan ju je pokazati na zahtjev policijskog službenika. Također, vozač koji upravlja vozilom dužan je imati prometnu dozvolu i pokazati ju na zahtjev policijskog službenika.

Vozač koji vozilom inozemne registracije ili registracije države članice Europskoga gospodarskog prostora ulazi na teritorij Republike Hrvatske mora imati valjanu međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koje vrijedi na teritoriju Europske unije ili neki drugi dokaz o postojanju takva osiguranja.

U članku 101. Zakona o osiguranju propisano je da su sudionici prometne nezgode dužni popuniti i potpisati te međusobno razmijeniti Europsko izvješće o prometnoj nezgodi.

U Hrvatskoj se vozi po desnoj strani ceste. Maksimalne brzine iznose: 50 km/h u naseljima, 90 km/h izvan naseljenih mjesta, 110 km/h na brzim cestama, 130 km/h na autocestama.

U Hrvatskoj je obvezatna vožnja s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima u razdoblju zimskog računanja vremena. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. 

U vožnji je zabranjena uporaba mobitela. Uporaba sigurnosnog pojasa je obvezatna. Dopuštena količina alkohola u krvi je 0,5 promila, a za mlade vozače 0,0 promila.

Informacija i pomoć na cesti

Za pomoć na cesti, informacije o stanju na cestama i ostalim uvjetima na prometnicama možete se obratiti Hrvatskom auto klubu (HAK): www.hak.hr
Informativni centar/stanje na cestama: +385 1 464 0800 ili 072 777 777
Pomoć na cesti: + 385 1 1987 ili + 385 1 4693 700

Ostale korisne informacije o pravilima na hrvatskim prometnicama potražite na stranicama Europske komisije: Road safety

Benzinske crpke

Benzinske crpke prodaju više vrsta goriva: Super 98, Super plus 98, Super 95, Eurosuper 95, Super 95, Euro Diesel, Diesel i plin u bocama. Na slijedećim stranicama možete pronaći informacije o benzinskim postajama, cijenama goriva, načinu plaćanja i dr.

www.ina.hr
www.hak.hr

Benzinske crpke u Viškovu

ADRIA OIL d.o.o
Adresa: Furićevo 93, 51216 Viškovo
Telefon: +385 51 257 613
Web: Adria Oil
PETROL d.o.o
Adresa: Vozišće 32, 51216 Viškovo
Telefon: +385 51 288 914
Web: Petrol

Cestovna i turistička karta Hrvatske

Dostupna je ovdje!

Skip to content