Ustanova Ivan Matetić Ronjgov

Objavljeno: 02/06/2019

Ustanova u kulturi „Ivan Matetić Ronjgov“ stasala je iz Kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Matetić Ronjgov“, a utemeljena je 1994. godine odlukom Skupštine Primorsko goranske županije. Smještena u Ronjgima, Viškovo, Ustanova djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine, autohtonog folklora te oživljavanja običaja halubajskog kraja. Program i aktivnosti Ustanove obuhvaćaju nekoliko segmenata kulturnih djelatnost.

Po svojem teritorijalnom smještaju – Spomen dom u Ronjgima  sudjeluje u kulturnim programima Viškova, Rijeke i Primorsko-goranske županije. Sa svojim programima u kojima posebni naglasak pripada čakavskom izričaju, napose onom glazbenom i književnom, Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov” promiče Primorsko-goransku županiju, afirmira identitet grada Rijeke i obogaćuje kulturni život općine Viškovo

Spomen-dom „Ivan Matetić Ronjgov“ je muzejsko-memorijalnog karaktera. Spomen-soba nalazi se u upravo u istoj prostoriji gdje je rođen Ivan Matetić Ronjgov i predstavlja izložbeni nukleus Spomen-doma, gdje se nalaze svi važni dokumenti vezani za Matetićev život i stvaralaštvo.

Ustanova
Spomen soba Ivanu Matetiću Ronjgovu
Skip to content