Vikend u Viškovu

Zateknete li se u Viškovu, u njegovom središtu, pogled će vam privući crkva sv. Mateja izgrađena 1862. godine na mjestu nekadašnje kapelice. Posvećena je 1865. godine o čemu svjedoči spomen-ploča na pročelju. Sliku sv. Mateja, zaštitnika župe, što krasi glavni oltar crkve, izradio je domaći slikar Ivan Baštijan. Nedaleko od crkve smjestila se 250 godina stara šterna koja priča o carici Mariji Tereziji i njezinom putovanju. Prema priči, carica Marija Terezija zastala je na Pogledu i prvi put ugledala Jadransko more te naredila izgradnju šterne koja se zbog toga naziva Cesarska. Daljnjim prolaskom kroz središte Viškova naići ćete na park koji krase skulpture Halubajskih zvončara.

Malo dalje nalazi se selo Ronjgi, smješteno na brijegu s kojeg se otvara pogled prema Učki i moru. Upravo tu se rodio Ivan Matetić Ronjgov koji je zapisao istarsku ljestvicu i smjestio nas na koncertnu pozornicu svijeta. U njegovoj rodnoj kući možete razgledati skladateljevu baštinu, a zatim predahnuti u Restoranu Ronjgi koji u autentičnom ambijentu nudi lokalne specijalitete i široku lepezu mediteranske kuhinje. U neposrednoj blizini pitomi krajolik budi znatiželju, poziva u svoje zeleno okrilje i potiče na rekreaciju. Spajanje ugode i rekreacije omogućuje vam HALUbike, jednostavan sustav najma i korištenja bicikala u Općini Viškovo.

Svako mjesto u Viškovu ima barem jednu šternu koja je nekada bila izvor života, a danas podsjetnik na prošlost i nekadašnji način života.  Svakodnevna potreba za vodom dovodila je mlade i stare na šternu koja je tako postajala okupljalište, mjesto druženja, razmjene informacija i zabave. Naročito su odrasli pazili na djecu u blizini šterne i strašili ih Malikom, čovječuljkom koji živi u špiljama, jamama i šternama, a  koji bi ih mogao povući u dubinu ako se nagnu preko ruba. Vjerovalo se da u svakoj jami prebiva Malik i da tamo čuva zlato.

Krećući se stoljetnim putovima koji povezuju naizgled udaljena mjesta, primijetit ćete vijugave suhozide, odnosno gromače. U svojoj jednostavnosti i postojanosti gromače su metafora ovdašnjeg života. Ogrnute mahovinom i danas postojano čuvaju uspomene na mukotrpan rad koji ih je stvorio. Prateći reljefne oblike, vode vas prastarim putovima, nekadašnjim granicama i pripovijedaju o danima ispunjenima radom.

Prolaskom kroz mjesto Brnasi pažnju će vam privući tradicionalna arhitektura našega kraja.  Kuća Srok i Kuća Širola-Sušanj tipični su primjeri graditeljske baštine. Tipičan graditeljski element koji možete vidjeti je tornica, polukružna prigradnja uz kuhinju u kojoj se nalazilo ognjište s dimnjakom. Tu se boravilo zimi zbog grijanja, a svakodnevno se, radi zajedničkog blagovanja, okupljala obitelj.

Južno od naselja Kapiti smještena je jedna od najdubljih i najvećih udubina u Halubju nazvana Kapitov dol, a kalić nastao u njoj dobio je ime Kapitovac. Zahvaljujući svom smještaju i veličini, bio je nepresušan izvor vode pa su nekada k njemu po vodu dolazili stanovnici najudaljenijih naselja. Vodu iz kalića nosili su u drvenoj posudi brenti. Bilo je to također mjesto susreta, izvor društvenog života lokalnog stanovništva. Pokraj sela Milohni šumski put okružen suhozidima vodi vas do obzidanog kalića okruženog bjelogoričnim drvećem. Prekrasna i netaknuta priroda ispunjena ptičjim pjevom savršena je oaza mira, kao stvorena za predah od svakodnevnice.

Nakon cjelodnevnog istraživanja uživajte u tradicionalnim recepturama, vrhunskim mesnim i ribljim jelima, zasladite se slasticama brojnih restorana, konoba i slastičarnica. Predahnite u obližnjim caffe barovima  na finoj kremastoj kavi.

Ljubitelji mora, ribe i morskih plodova zasigurno će uživati u Maretini konobi, konobi s dugogodišnjom tradicijom pripremanja svježih ribljih jela u autentičnom ambijentu. Ljubitelje roštilja i vrhunskih mesnih jela  obradovati će  ponude restorana Nono Frane i restorana J-I-S-T.  Slatke užitke otkrijte u  našim slastičarnicama Torteria, Zvončarnica i Nora koje će sve sladokusce očarati dnevno svježim domaćim kolačima.

Tornica
Skip to content