Viškovo – odjeci tradicije

Viškovo

Putujete li u potrazi za živom kulturom, Viškovo je mjesto koje trebate posjetiti i doživjeti odjeke tradicije. Ovdje će Vas dočekati pravo bogatstvo kulturnih dobara s UNESCO-ove liste nematerijalne kulturne baštine. Ljubitelje aktivnog odmora naš pitomi kraj poziva na vožnju biciklom, a bijeg od užurbane svakodnevnice omogućuju naše šetnice i pješačke staze. Doživite gastronomski užitak u brojnim restoranima, konobama i slastičarnama.  Smještajni objekti jamče mir i ugodan san daleko od ljetne vreve, dok užurbanost Rijeke, šarm Opatije, more i lijepe plaže ostaju nadohvat ruke.

Općina Viškovo smještena je sjeverozapadno od Rijeke na 20 km²  brežuljkastog terena. Od Rijeke ju dijeli desetak kilometara, a približno ista udaljenost mjeri se do Opatije, dok je državna granica s Republikom Slovenijom udaljena svega dvadeset kilometara. Spajanjem mjesnih zajednica Viškovo i Marinići, 15. travnja 1993. godine, nastala je općina Viškovo te se daj dan obilježava kao Dan Općine.

U vrijeme osnivanja Općine Viškovo na tom je području živjelo 6 918 stanovnika, da bi do 2011. godine taj broj porastao na 14 445 stanovnika. Općina Viškovo je, poslije Rijeke, druga najnaseljenija jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji. Dobra prometna povezanost s Rijekom, blizina Opatije i graničnog prijelaza sa Slovenijom, ljepote prirode i pogodnosti koje pruža mala sredina čine Viškovo privlačnim za život u kojem se suvremene civilizacijske tekovine stapaju s poštivanjem tradicije. 

Općinu Viškovo čine nekoliko većih i velik broj manjih naselja. Najmnogoljudnije, iako četvrto po površini, je naselje Marinići, a slijede: Viškovo, Marčelji, Saršoni, Mladenići, Sroki i Kosi. 

Viškovo

Naselje Viškovo administrativno je središte općine. Duž glavne prometnice smještene su sve važne ustanove : Općina, pošta, osnovna škola, vrtići, knjižnica, ustanove primarne zdravstvene zaštite, ljekarne, banke, crkva, turistička zajednica, pumpne stanice te niz prodavaonica prehrambenih proizvoda, a tu su i razne uslužne djelatnosti.

Marinići

Naselje obuhvaća južni dio općine Viškovo i proteže se uz riječka naselja Škurinje, Pehlin i Zamet. Ovaj kraj od davnina nosi naziv Smokvarija zbog toga što su, za razliku od sjevernijih dijelova općine, uvjeti za uzgoj voća, naročito smokava, ovdje bili povoljni. Danas se na ovom području nalazi radna zona u kojoj djeluje velik broj poduzeća i obrta.

Marčelji

Najsjevernije naselje smješteno je na preko 400 m nadmorske visine. Mjesto Marčelji nalazi se uz glavnu prometnicu, a njemu pripadaju manja mjesta: Mavri, Garići, Klići, Benaši, Zorzići, Globići i Ronjgi. Na ovom prostoru ponikle su dvije vrednote upisane u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine: pokladni ophod Halubajskih zvončara, kojima su korijeni upravo u Marčeljima, i dvoglasje tijesnih intervala, koje je zapisao Ivan Matetić iz Ronjgi.

Saršoni

Smješteno na sjeveroistoku općine, na račvanju putova koji vode do susjednog Grobnika, obližnje Rijeke, prema hrvatsko-slovenskoj granici ili u središte Viškova, Saršoni su, u odnosu na prostranost, najslabije naseljeno viškovsko naselje. Iz mjesta Lučići, Skvažići i Benčani lako su dostupne poučne šetnice i biciklističke staze

Mladenići

Protegnuti uz prometnicu spajaju Saršone i Viškovo. Šumski putovi u njihovom zaleđu pozivaju na otkrivanje.

Sroki

Zapadno naselje, smješteno između Viškova i Marčelja, dijeli se na Gornje i Donje Sroke, a obuhvaća i mjesta Valjani, Kudeji, Ferenci, Pešćići i Dovičići.

Kosi

Protežu se uz staru prometnicu koja Viškovo spaja s obližnjim gradićem Kastvom, nekadašnjim administrativnim središtem Kastavštine kojoj je do polovice 20. st. pripadao cijeli prostor današnje Općine Viškovo.

Skip to content