Halubajski karneval

Pust odražava tradicionalne oblike univerzalne ljudske potrebe za novim životnim ciklusom (proljeće) nasuprot smrti (zima), za dobrom koje će pobijediti zlo. U skladu sa suvremenim oblicima življenja, tradicionalni oblici zabave i druženja obogaćeni su i prošireni na sportske i zabavne aktivnosti koje su uklopljene u manifestaciju Halubajski karneval. 

Halubajski karneval održava se od 1999. godine, a njegova je okosnica stoljetna tradicija Halubajskih zvončara. Sveukupna zbivanja u okviru Halubajskog karnevala usmjerena su na očuvanje izvornih, originalnih i tradicijskih vrijednosti. Karneval je tako manifestacija “žive tradicije” koja objedinjuje čuvanje starih vrijednosti i prezentiranje Halubja široj javnosti. 

Održava se uvijek prvu subotu nakon Antonje. U njegovoj pripremi i provedbi sudjeluju sve karnevalske udruge, ali i ostale udruge koje djeluju na području općine Viškovo – od polaznika dječjih vrtića do Udruge umirovljenika. Osim same karnevalske povorke, velik je broj kulturnih i sportskih zbivanja: koncerata i izložaba, različitih natjecanja pod maskama i sl. 

Mjesto Marčelji tijekom karnevala postaje okupljalište zvončarskog podmlatka iz svih susjednih područja koja njeguju zvončarsku tradiciiju. Tradicionalno su tu i zvončari s Grobnika, Žejana, Brega, Brguda, Mučića, Muna, Rukavca, Zvoneća, Zameta, a karneval zatvaraju domaći Halubajski zvončari, koji gromoglasnom bukom tjeraju zimu i dozivaju proljeće. Na Halubajski karneval rado dolaze maskirane skupine iz susjednih država (Slovenija i Italija), što mu daje međunarodni karakter.