Šetnica Plešivac

Šetnica Plešivac pogodna je za sve uzraste, male i velike, mlade i stare. Blagih je uspona te pruža mogućnost rekreacije i uživanja u šumskim krajolicima. Ukupne dužine 8,6 km povezuje Marčelje s Tibljašima, a najveći vrh joj je Plešivac (plešiv – bez kose) na 429 metara nadmorske visine.  Na šetnicu se spaja biciklistička staza koja vodi do mjesta Ronjgi i rodne kuće Ivana Matetića Ronjgovog u kojoj djeluje istoimena ustanova i spomen-dom.

Krećući od stare škole u Marčeljima prema selu Biškupi i odmorištu, putovi šetnice se počinju račvati. Odvojci vode prema Mladenićima, Petrcima i Tibljašima. Jednim odvojkom dolazi se i do mjesta Kablari na Drenovi. Iz mjesta Tibljaši može se uključiti na riječku stazu Drenova-Pehlin i krenuti prema Rijeci.

Na šetnicu Plešivac se možete uključiti i u Ronjgima gdje na samom početku nailazite na odmorište “Putić od Miće i Vele sopele”, koji je dio pješačko-rekreacijske ponude te ujedno poveznica sa životnom pričom jednog od najznačajnijih imena Halubja i Kastavštine – skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova. Odmorište je oblikovano suhozidima koji predstavljaju tradicionalni graditeljski element – gromaču.

Prelaskom prometnice Viškovo – Saršoni nastavljate šumskom stazom preko Biškupa do križanja i odmorišta s klupama. Skrećete desno prema Petrcima otkud možete vidjeti ruševine Tonjakove kuće. Izlaskom na asfalt u Petrcima skrećete lijevo i šumskim putovima krećete natrag prema Ronjgima. Slijedi lagana šetnja proplancima i vrtačama koja vas vodi kroz raznoliku vegetaciju – od raznobojnog cvijeća preko niskog raslinja do starih borova i hrastova. Nakon gotovo dva sata ponovo stižete na početnu točku u Ronjgima.

Skip to content