Kuća halubajskega zvončara

Od ove godine postoji nova točka koju morate posjetiti kod vašeg boravka na Kvarneru. U Viškovu, mjestu iznad Opatije i Rijeke, odmah pored Kastva, otvorena je Kuća halubajskega zvončara, jedinstveno mjesto na kojem možete proučiti bogatu nematerijalnu kulturnu baštinu ovog kraja, uživati u brojnim programima, nabaviti originalne i autohtone suvenire, a uskoro uživati i u lokalnim delicijama i izabranim jelima po kojima je naša regija nadaleko poznata.


U Kući halubajskega zvončara možete uživati u stalnom postavu posvećenom godišnjem pokladnom ophodu zvončara, običaju koji je UNESCO uvrstio na reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Otvaranje ove ustanove potvrdilo je renome Viškova kao hrvatske prijestolnice UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, jer su na ovom području čak četiri nematerijalne baštine uvrštene na taj prestižni popis.

No tko su Halubajski zvončari? Zašto su posebni i zašto ih morate vidjeti? Oni tjeraju zimu i prizivaju proljeće! Oni su hrabri! Oni su jaki! Oni su predstavnici naše duge povijesti, naša bogata zajednica sadašnjosti, ali i naša budućnost. Halubajski zvončari nadaleko su poznati kulturni fenomen, čiji korijeni sežu u drevna vremena. Kuća halubajskega zvončara na atraktivan način predstavlja drevnu tradiciju,
interpretirajući prošlost i još uvijek živu mitologiju. Postav je edukativan, interaktivan i zabavan, prikladan za djecu i za odrasle. Sadrži originalne, stare predmete vezane uz zvončare i tradicionalni život lokalnog stanovništva, ali i suvremene multimedijalne sadržaje koji će posebno razveseliti djecu i one koji se tako osjećaju.

Posjetite nas, proučite našu povijest, upoznajte zvončare, uživajte u ambijentu i lokalnim delicijama te otkrijte Viškovo i Kvarner. Kuća halubajskega zvončara za posjetitelje je otvorena utorkom, srijedom i četvrtkom od 10 do 16 h, petkom i subotom od 10 do 20 h, te nedjeljom od 10 do 14 h.


Posjetite Kuću halubajskega zvončara već ovoga ljeta te prvi među svojim kolegama i prijateljima donesite atraktivne fotografije iz postava ili sa zabavnih programa.

Sve druge informacije kao i informacije o radnim vremenima i programima možete pronaći na www.KHZ.hr.

Skip to content