Zvončarska ruta

Tradicionalan ophod Halubajskih zvončara, istinskih čuvara folklorne tradicije i identiteta Halubja i Kastavštine, poznat je daleko izvan regionalnih, ali i nacionalnih granica. Zbog svoje posebnosti, godišnji pokladni ophod Halubajskih zvončara uvršten je, zajedno s ostalim zvončarskim skupinama na području Kastavštine, na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Dio ophoda Halubajskih zvončara objedinjen je u ovoj kružnoj i nezahtjevnoj pješačkoj ruti koja na najbolji i najjednostavniji način pruža doživljaj ophoda izvornim lokacijama obilježenim i obogaćenim edukativnim sadržajima. Ruta počinje na viškovskom Bregu, mjestu gdje Halubajski zvončari svake godine završavaju svoj ophod i vodi vas kroz Gornje Juge do kalića Kapitovca. Riječ je o jednoj od dubljih i površinom većih udubina na Halubju. U udubini u kojoj se vremenom nataložila ilovača te stvorila nepropusan sloj, nalazi se lokva koja nikada ne presušuje.

Od Kapitovca ruta nastavlja šumskom stazom do centra Kastva. Od Kastva staza se spušta prema Žegotima i nastavlja do sela Bani. Starim putovima, među suhozidima, stižete do Donjih Turki. Prije povratka u centar mjesta moći ćete posjetiti i Kuću halubajskega zvončara.

Skip to content