Jesen

Gulaš od cočenjaki (bukovača)

Gljive

Iako mlječnica nije cijenjena gljiva, u Kastavštini je najčešće brana i pripremana jer može podnijeti sušu pa se može naći i kad drugih gljiva nema. Carsku blagvu, jednu od najkvalitetnijih vrsta, u Kastavštini, zbog klobuka žutog kao žutanjak ili sunce nazivaju žurnad. Bukovače su gljive koje rastu na panju i njihova boja zavisi od stabla iz kojeg rastu. Ne podnose jedino hrast, a najčešće se mogu naći na bukvi po kojoj su i dobile ime. Vrganj, jedna od najkvalitetnijih gljiva raste do nadmorske visine 1200 m u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama.

Za gulaš od gljiva, gljive se očiste tako da im se rep ostruže i kožica s klobuka oguli, narežu se na komadiće, operu i stave se kuhati. Kad voda prokuha, procijede se, a onda ponovno stave kuhati. Prokuhane i ocijeđene gljive se poprže na malo češnjaka. Doda im se rajčica, malo posoli i podlije pa još malo prokuha. Uz ovaj “gulaš” prilog je palenta.

Skip to content