Proljeće

Paski

Paski su mladice češnjaka koje se kuhaju i pripremaju na salatu. Treba ih oprezno iščupati, a zatim odrezati tvrdi dio. Ono što ostane, nareže se na oko palac duge komadiće. Kao i mahune, kuhaju se u slanoj vodi. Treba ih staviti u vrelu vodu, kao i sve drugo što raste nad zemljom. Kuhaju se dok ne omekšaju, a onda ih treba ocijediti i staviti u zdjelu. Začine se s malo ulja i octa, a u njih se može dodati narezanoga češnjaka ili luka, kako tko voli. Može se dodati i kuhano jaje pa se dobije hranjiv obrok.

Divlji radić

Divlji radić se može jesti sirov ili kuhan kao blitvu. U sebi sadrži spojeve koji djeluju slično kao žučne kiseline te pospješuju razgradnju hrane zbog čega je korisno konzumirati ovu tvrdu i trpku biljku koju se može omekšati zgnječenim kuhanim krumpirom.

Kopriva

Kopriva raste na sjevernoj zemljinoj hemisferi i od najstarijih vremena je cijenjena kao lijek. Jedu se mladi vrhovi koji se pripremaju kao i blitva. Jako se stisne kad se skuha pa je treba nabrati puno. U malo slane vode skuha se nekoliko krumpira. Kad su skoro kuhani, dodaju se vrhovi koprive. Kad je kuhana, doda se zaprška od malo češnjaka poprženog na maslacu.

Skip to content