Jela s grahom

Grah ili fažol, koji je u Halubju dobro uspijevao, također je bio dio svakodnevnog jelovnika.

Fažol na padelu

Sastojci potrebni za jelo: 1/2 kg graha, 30 dkg suhog mesa (rebara), 2 kobasice, 2 luka, 2 žlice masti, 1 žlica slatke crvene paprike, 2 žlice brašna.

Grah se namoči prvi dan, a drugi dan se stavi kuhati zajedno sa suhim rebrima. Na masti se poprži luk, doda se brašno i paprika te se podlijeva hladnom vodom. To se doda grahu kada je skoro gotov. Dodaju se kobasice narezane na komadiće, posoli se i kuha dok grah ne bude gotov, otprilike pola sata.

Fažol na padelu


Varivo od graha i krumpira (konpir i fažol)

Potrebni sastojci: 1/2 kg graha, 40 dkg krumpira, sušeno meso ili kobasice, 2 luka, 2 žlice masti, 1 žlica slatke crvene paprike, mješavina začina

Grah se namoči u vodi dan ranije. Ta se voda odlije, a grah se stavi kuhati zajedno s komadima sušenog mesa. U to se doda krumpir narezan na kockice. Na masnoći se poprži luk pa doda u grah, krumpir i meso. Začini se po volji, podlije vodom i pusti da kuha još pola sata.

Varivo od graha s tjesteninom (pašta i fažol)

Potrebni sastojci: 30 dkg graha, 2 mrkve, 15 dkg tjestenine, 30 dkg suhog mesa, 2 kobasice

Grah je potrebno namočiti dan ranije. Drugi dan se stavi kuhati zajedno s mrkvom i suhim mesom (rebrima). Kad je skoro kuhano, dodaju se kobasice i smjesa od usitnjenog češnjaka i slanine te sol i papar. Pusti se da malo prokuha pa se doda tjestenina. Na kraju se može dodati sitno sjeckanog peršina.

Skip to content