Presnac se je u staro vrijeme radio na Pust i Veliki petak. Držali su ga posnom hranom jer je rađen s maslom pa se jeo na Pepelnicu i Uskrs. I u drugim krajevima postoje jela istog naziva, ali se razlikuju po svom sastavu. Na području Viškova presnac se peče na sljedeći način:
Za tijesto je potrebno 50 dkg brašna, 2 dcl mlakog mlijeka, 6 žlica ulja, 6 žlica šećera, malo kvasca i soli te ribana korica limuna. Od ovih sastojaka zamijesi se tijesto. Polovicu razvaljanog tijesta stavi se na dno posude za pečenje, a drugu polovicu na vrh. Između se rasporedi smjesa od sljedećih sastojaka: 40 dkg riže, 1/2 l mlijeka, 1l vode, 4 žlice šećera, malo soli, 20 dkg grožđica, 10 dkg maslaca, 1 žličica cimeta, 5 mljevenih klinčića, 10 dkg čokolade za kuhanje, ribana jabuka, šaka nasjeckanih oraha, 3 žlice ruma i malo ribane korice limuna.
Riža se skuha u pola litre mlijeka i litri vode uz dodatak šećera i malo soli. Kada se riža ohladi u nju se zamiješaju ostali sastojci. Stavi se peći dok korica ne dobije zlatnu boju.
Pohani kruh se u Kastavštini zove supice . Radile su se vrijeme u vrijeme karnevala, a znale su se napraviti i kada je bio obavljen neki veći posao kao npr. kopanje. Nekada je to bila delikatesa, a danas može biti brz doručak, užina ili večera.
Stari kruh se nareže na kriške i natopi u istučena jaja. U jaja se može dodati i malo mlijeka da kruh više ‘popije’ pa da supice budu sočnije. Tako natopljen kruh prži se na masnoći dok s obje strane ne dobije zlatnu boju. Ispržene kriške kruha odlože se u zdjelu i pospu šećerom.
Sastojci potrebni za ovaj ukusan kolač su: 1/2 l mlijeka, 30 dkg riže, 20 dkg šećera, 2 vanilin šećera, korica naranče i limuna, 20 dkg grožđica i 5 jaja.
U vrelo mlijeko stavi se šećer, vanilin šećer, naribana korica naranče, limuna i riža. Napola kuhano staviti hladiti. Zamiješati žutanjke i bjelanjke tučene s malo soli. Dodati grožđice. Sve zajedno zamiješati sa rižom. Posudu za pečenje namastiti, uliti smjesu unutra i peći u pećnici 30 minuta na 180 stupnjeva dok ne požuti.
Fritule su se pržile na ulju pa su ih zbog toga nazvali ulenjaki. Nekada su se radile samo za Božić, a u bolja vremena i kad je završilo kopanje. Za ove ukusne zalogajčiće potrebno je: 1 kg brašna, 2 suha kvasca. 1/2 l mlakog mlijeka, 2 jaja, 4 žlice ulja, šaka grožđica, žličica soli, čašica rakije, naribana limunova korica, 2-3 usitnjena klinčića.
Brašno se prosije i izmiješa s kvasom. Umiješa se mlako mlijeko, jaja, ulje, šećer, sol, rakija, limunova korica i usitnjeni klinčići. Tijesto se miješa dok se ne pojave mjehurići. Zdjela s tijestom se pokrije i ostavi stajati. U dubokoj posudi se zagrije ulje. Žlicom se oblikuju fritule i prže u vrelom ulju. Pržene fritule ocijede se na papirnatom ubrusu i posipaju šećerom.