Slastice

Fritule

Presnac

Presnac


Presnac se je u staro vrijeme radio na Pust i Veliki petak. Držali su ga posnom hranom jer je rađen s maslom pa se jeo na Pepelnicu i Uskrs. I u drugim krajevima postoje jela istog naziva, ali se razlikuju po svom sastavu. Na području Viškova presnac se peče na sljedeći način:

Za tijesto je potrebno 50 dkg brašna, 2 dcl mlakog mlijeka, 6 žlica ulja, 6 žlica šećera, malo kvasca i soli te ribana korica limuna. Od ovih sastojaka zamijesi se tijesto. Polovicu razvaljanog tijesta stavi se na dno posude za pečenje, a drugu polovicu na vrh. Između se rasporedi smjesa od sljedećih sastojaka: 40 dkg riže, 1/2 l mlijeka, 1l vode, 4 žlice šećera, malo soli, 20 dkg grožđica, 10 dkg maslaca, 1 žličica cimeta, 5 mljevenih klinčića, 10 dkg čokolade za kuhanje, ribana jabuka, šaka nasjeckanih oraha, 3 žlice ruma i malo ribane korice limuna.

Riža se skuha u pola litre mlijeka i litri vode uz dodatak šećera i malo soli. Kada se riža ohladi u nju se zamiješaju ostali sastojci. Stavi se peći dok korica ne dobije zlatnu boju.

Pohani kruh (supice)

Pohani kruh se u Kastavštini zove supice . Radile su se vrijeme u vrijeme karnevala, a znale su se napraviti i kada je bio obavljen neki veći posao kao npr. kopanje. Nekada je to bila delikatesa, a danas može biti brz doručak, užina ili večera.

Pohani kruh (supice)


Stari kruh se nareže na kriške i natopi u istučena jaja. U jaja se može dodati i malo mlijeka da kruh više ‘popije’ pa da supice budu sočnije. Tako natopljen kruh prži se na masnoći dok s obje strane ne dobije zlatnu boju. Ispržene kriške kruha odlože se u zdjelu i pospu šećerom.

Kolač od riže (koh)

Kolač od riže (koh)


Sastojci potrebni za ovaj ukusan kolač su: 1/2 l mlijeka, 30 dkg riže, 20 dkg šećera, 2 vanilin šećera, korica naranče i limuna, 20 dkg grožđica i 5 jaja.

U vrelo mlijeko stavi se šećer, vanilin šećer, naribana korica naranče, limuna i riža. Napola kuhano staviti hladiti. Zamiješati žutanjke i bjelanjke tučene s malo soli. Dodati grožđice. Sve zajedno zamiješati sa rižom. Posudu za pečenje namastiti, uliti smjesu unutra i peći u pećnici 30 minuta na 180 stupnjeva dok ne požuti.

Fritule (ulenjaki)

Fritule su se pržile na ulju pa su ih zbog toga nazvali ulenjaki. Nekada su se radile samo za Božić, a u bolja vremena i kad je završilo kopanje. Za ove ukusne zalogajčiće potrebno je: 1 kg brašna, 2 suha kvasca. 1/2 l mlakog mlijeka, 2 jaja, 4 žlice ulja, šaka grožđica, žličica soli, čašica rakije, naribana limunova korica, 2-3 usitnjena klinčića.

Fritule


Brašno se prosije i izmiješa s kvasom. Umiješa se mlako mlijeko, jaja, ulje, šećer, sol, rakija, limunova korica i usitnjeni klinčići. Tijesto se miješa dok se ne pojave mjehurići. Zdjela s tijestom se pokrije i ostavi stajati. U dubokoj posudi se zagrije ulje. Žlicom se oblikuju fritule i prže u vrelom ulju. Pržene fritule ocijede se na papirnatom ubrusu i posipaju šećerom.

Skip to content