Obračun godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu za 2020. – Obavijest

Objavljeno: 20/07/2020

U četvrtak 17. srpnja u sustavu eVisitor pokrenuti je obračun prvog obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2020. godinu za pružatelje usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Uvažavajući cjelokupnu situaciju vezanu za smanjeni intenzitet turističke aktivnosti uslijed pandemije bolesti COVID-19, obračun turističke pristojbe izvršavati će se po drugačijim parametrima u odnosu na prethodna razdoblja.

Podsjećamo, temeljem izmjena i dopuna propisa kojima se definira plaćanje turističke pristojbe (NN 36/20), godišnji paušalni iznos turističke pristojbe obračunavati samo za osnovne krevete umanjeno za 50 % dok se za pomoćne krevete neće obračunavati godišnji paušalni iznos turističke pristojbe.

Također, prvi obrok godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe čije je dospijeće za plaćanje 31. srpnja 2020. obračunat će se pružateljima usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kod kojih je od 1. siječnja do 15. srpnja 2020. evidentirano minimalno jedno noćenje unutar sustava eVisitor.

Nakon 15. srpnja 2020. za sve obveznike koji će ostvariti  prvo noćenje ili će se tek registrirati izvršiti će se korektivni obračun prvog obroka paušala s datumom dospijeća 31.7.

Gore  navedeni način obračuna godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za 2020. koordiniran je s Ministarstvom turizma te će se ovisno o daljnjem razvoju situacije primjenjivati i za obroke čije je dospijeće 31. kolovoza i 30. rujna 2020., o čemu će se svi pružatelji usluga naknadno izvjestiti, a svakako prije dospijeća sljedećeg obroka.

Skip to content