Održana šetnja “Prošeći se s manun – šetnja po Lončevoj griži

Objavljeno: 21/06/2021

U subotu, 19. lipnja 2021. godine održala se šetnja naziva “Prošeći se s manun – šetnja po Lončevoj griži”. Krenuli smo u 9.00 sati iz Stare škole u Saršonima uz vodstvo vodiča Radovana Brnelića.

S prijevoja na cesti koja Saršone spaja s Trnovicom, gdje je ujedno i najviša točka grebena Lončeve griže, uputili smo se u pješačenje u ugodnom okrilju šumske hladovine. Na našem putu zastali smo pokraj dražesne ljubavne klupice koja, obgrljena mirom i spokojem, pruža malu zelenu oazu za odmor.

Putićima omeđenim suhozidima i vrtačama došli smo do poučne staze s interpretacijskim tabelama o nekadašnjem kamenolomu, klesarima i kavadorima. Na stijeni ispod vidikovca mogli smo vidjeti stari alat kojim se nekada izvlačio i oblikovao kamen iz kamenoloma, a zastali smo i pokraj jedinstvene izložbe na otvorenom koja prikazuje karakteristične motive Viškova, radove Udruge likovnih umjetnika amatera “Braća Baštijan”.

Potom smo se uspeli na vidikovac Lončeva griža. Predivan ljetni dan pružio nam je vidike na Kvarnerski zaljev s otocima Krkom i Cresom, grobničke Alpe, grad Grobnik, masive Učke i Ćićarije. Nakon kratkog predaha uslijedio je lagani povratak prema mjestu našeg polaska.

Skip to content