Promotivni film TZ Viškovo „Halubajski zvončari“ osvojio nagradu na Zagreb TourFilm Festivalu

Objavljeno: 09/10/2023

Promotivni film Turističke zajednice općine Viškovo naziva „Halubajski zvončari“ osvojio je prestižnu nagradu na 12. Međunarodnom festivalu turističkog filma Zagreb TourFilm Festival. Od brojnih prijavljenih filmova iz 33 zemlje svijeta, samo je njih 90 ušlo u konkurenciju za jednu od nagrada. Svaki odabrani film neovisno je ocjenjivalo devet članova žirija prema četiri glavna faktora podijeljena između svjetonazora i tehničkih elemenata.

Film je osvojio treće mjesto u kategoriji Croatian Tourism Film 2023: Tourism Product, a nagrada je uručena na svečanoj dodjeli u hotelu Regent Esplanade u Zagrebu, 06. listopada.

Podsjetimo, Halubje je dom Halubajskih zvončara, čuvara višestoljetne tradicije. Svake godine, na istom mjestu i u isto vrijeme, Halubajski zvončari kreću u svoj tradicionalan ophod selima Halubja i Kastavštine prema davno ustaljenoj ruti, tjerajući zimu i prizivajući proljeće. Ovaj jedinstveni ophod može se uživo pogledati uvijek posljednje nedjelje, ponedjeljka i utorka prije Pepelnice ili Čiste srijede.

Promotivni film „Halubajski zvončari“ nastao je pod redateljskom palicom Krešimira Černeke iz produkcijske kuće Creative Media iza koje je niz uspješnih i nagrađivanih projekata. Produkcijsku ekipu činili su i Siniša Barčić te Fabijan Černeka. Filmska kamera kilometrima je pratila Halubajske zvončare u njihovom tradicionalnom ophodu, a sati snimljenog materijala pretvoreni su u 2 i pol minute vrhunskih kadrova. Premijerno prikazan na Facebook stranici Turističke zajednice općine Viškovo, upravo na Antonju, 17.01., kada na Viškovu započinje pusno razdoblje, i izuzetno dobro prihvaćen od strane publike, bilježi više od 10 000 pregleda i 70 dijeljenja.

Audio vizualno djelo krase umjetnički kadrovi isprepleteni s glazbenom podlogom, ali i zvukom zvonjave zvončara tvoreći tako jedinstven prikaz ove žive baštine upisane na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Stoga TZ Viškovo i Općina Viškovo pozivaju: posjetite i doživite ophod Halubajskih zvončara, upoznajte kraj i tradiciju općine Viškovo.

Skip to content