Stigao je rujan – stiže i Matejna

Objavljeno: 15/09/2023

Turistička zajednica općine Viškovo i Općina Viškovo pozivaju vas na Matejnu koja od 18. do 24. rujna donosi pravi mozaik događanja. Počevši od tradicionalnih programa pa sve do sportskih natjecanja, edukativnih programa, biciklijade i šetnje u prirodi, folklora, izložbi i ostalih kulturno zabavnih programa te koncerata, očekuje vas raznolikost događanja između kojih će zasigurno svatko moći odabrati nešto za sebe. A dobra zabava uz vrhunskog glazbenika Petra Grašu i energične Koktelse očekuje vas u dane vikenda. Ali krenimo redom.

Raznolikost programa

Matejnu će, može se reći, već tradicionalno otvoriti programi Delavske katedre Ustanove „Ivan Matetić Ronjgov“ i Kiparske udruge Mato Tijardović. U ponedjeljak, 18. rujna, od 13.00 sati u prostorijama Kiparske udruge pogledajte izložbu radova nastalu na 17. koloniji u Liscu. U 16.00 sati na Nuntarovu očekuje Vas natjecanje u košnji i žetvi sa srpom po starinski. U središnjoj knjižnici na Marinićima biti će upriličena izložba radova Branke Pranjić. Izložba je to u okviru programa „Hobi naših korisnika“ Narodne knjižnice i čitaonice Halubajska zora.

Utorak, 19. rujna, rezerviran je za dječje radosti. DV Loptica održati će Disco party u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 18.00 sati. Mališani će se, uz vodstvo animatora, okušati u plesnim koreografijama i natjecanjima, a sve u ambijentu disco glazbe i rasvjete. Proslavi Matejne i dico partyju pridružiti će se DV Pčelica Ančica, koji će izvesti nekoliko prigodnih pjesama i recitacija, ali i pokazati rukotvorine koje su izradile vrijedne dječje ručice.

U srijedu, 20. rujna predstavnici Općine Viškovo odati će počast na groblju Viškovo polaganjem vijenaca na Središnji križ. U dvorištu DV Viškovo nove generacije vrtićaraca kroz program „Igre naših starih“ upoznati će se s tradicionalnim igrama ovoga kraja. Edukativnu notu proslavi Matejne dati će Hrvatski crveni križ. Ispred Doma hrvatskih branitelja mjeriti će se tlak i šećer, a posjetitelje će se moći podsjetiti na način izvođenja reanimacije. Biti će to prilika zatražiti i zdravstveni savjet, kao i preuzeti edukativni materijal. U Osnovnoj školi „Sveti Matej“ djeca će, s početkom u 10.00 sati, moći naučiti o pružanju prve pomoći i sudjelovati na kreativnoj radionici povodom Tjedna borbe protiv tuberkuloze.

Na proslavu i prigodno obilježavanje blagdana sv. Mateja poziva i Župa Sv. Matej, kao i novi župnik Tadija Tomkić. Trodnevna priprema za blagdan sv. Mateja održati će se u crkvi sv. Mateja u  07.30 i 18.00 sati, a svečano misno slavlje biti će u četvrtak, 21. rujna u 18.00 sati koje će predvoditi velečasni Kristijan Zeba, dekan i župnik Uzvišenja Sv. Križa na Srdočima. Svečnu misu uveličati će Župni zbor, Band mladih „Mateus“ i Dječji zbor „Nebeske iskrice“.

Nakon večernje blagdanske mise očekuje Vas druženje i koncert Limene glazbe Marinići na trgu ispred crkve sv. Mateja, u 19.30 sati.

Sportski dio proslave ‘otvoriti’ će ženski košarkaški turnir „Matejna 2023“ u organizaciji KK „Viškovo“. U petak, 22. rujna od 16.00 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole „Sveti Matej“ ekipe će odmjeriti snage u četiri utakmice. U dobro poznatoj šahovskoj simultanki polaznici šahovskog kluba zaigrati će s velemajstorom Ognjenom Cvitanom te naučiti poneki potez iz novije prakse. KUD Halubjan u svom programu ‘Kroz pjesmu s prijateljima u Matejni’ ugostiti će folklornu grupu Delnice, recitatorsku skupinu Mali čakavčići i posebnog gosta Duška Jeličića. Pridružite im se u proslavi u Domu hrvatskih branitelja u 19.00 sati.

Subota, 23. rujna, započeti će rekreativnom šetnjom šetnicom ‘Od kalića do kalića’ u organizaciji i pod stručnim vodstvo PD Viškovo. Provedite ugodni jesenski dan u prirodi, rekreirajte se i naučite ponešto o stoljetnoj prirodnoj i graditeljskoj baštini. Polazak je s parkirališta Milihovo u 9.00 sati. Obilježavanje Matejne nastavlja se odbojkaškim turnirom u organizaciji OK Sveti Matej 06. U sportskoj dvorani Osnovne škole „Sveti Matej“ s početkom u 9.00 sati održati će se turnir u maloj i mini odbojci, a od 14.00 sati zaigrati će i seniorke. Na igralištu Brnasi odigrati će se prvenstvene utakmice u kategoriji mlađi pioniri i pioniri, a snage će odmjeriti NK Halubjan i NK Pomorac 1921 od 10.00 sati.

Ne zaboravite posjetiti i humanitarni štand DV Malik na kojem će se pronaći zanimljivi dječji radovi, keramika i neoblikovani prirodni materijal. Štand će se od 16.00 sati nalaziti ispred Doma hrvatskih branitelja. 24. smotra mažoretkinja upriličiti će se na parkiralištu Milihovo. S početkom u 14.00 sati defile, predvođen Halubajskim mažoretkinjama, kretati će se od Osnovne škole „Sveti Matej“ pa do parkirališta Milihovo gdje će se održati atraktivan plesni program.

Program na parkiralištu Milihovo obogatiti će i veseli nastup klauna Marka. S puno žonglerskih kilometara u nogama i rukama, svojim nastupom, razveseliti će male i velike prolaznike i posjetitelje.

U 17.00 sati u prostorijama Pikado kluba Nevera održati će se turnir u električnom pikadu, a u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 18.00 sati ‘Večer pjesme i igara’ održati će SKD „Prosvjeta“ Pododbor Viškovo, zajedno s gostima.  

Nedjeljni program, 24. rujna, započinje ženskim boćarskim turnirom u Boćarskom klubu Marinići. Pod organizacijom Ženskog boćarskog kluba Marinići dvanaest ekipa natjecati će se za titulu one najbolje u tradicionalnom sportu – boćanju.

Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ organizira 41. Mantinjadu pul Ronjgi, natjecanje sopaca i kantura s područja Istre i Hrvatskog primorja, a posebni gost ovogodišnje Mantinjade bit će Zoran Majstorović, jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj. Lijepa je to pozivnica za nedjeljno uživanje u tradicionalnim zvucima vrhunske kulturne vrijednosti svjetskog značaja, jer je upravo Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U Ronjgima kreće i rekreativna obiteljska biciklijada u organizaciji novoosnovanog BBK „Halub“. Polaskom u 10.00 sati uz pratnju biciklističkog vodiča istražite prirodne ljepote Viškova, rekreirajte se i ne brinite: ruta je prilagođena i osmišljena za lakše i kraće staze.

Još jedno natjecanje započinje u 11.00 sati ispred restorana Mladenka. Tradicionalni je to program Udruženja obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje koji već dugi iz godina okuplja kuharske ekipe koje će morati dokazati da je upravo njihov recept za pripremu kotlića najbolji.

Sve će provjeriti i ocijeniti žiri renomiranih kuhara i ugostitelja, a posjetitelji mogu degustirati pripremljene kotliće, kao i palentu konpiricu koju priprema Udruga palentar iz Čavli, sve uz glazbenu pratnju, dobro raspoloženje i društvo, kao i ugostiteljsku ponudu Restorana Mladenka.

Tradicionalna smotra folklora „Viškovsko prelo“ u organizaciji KUD-a Izvor krenut će ispred Osnovne škole Sveti Matej u 12.30, a priredba će se održati u šatoru na parkiralištu Milihovo s početkom u 13.00. Deset gostujućih folklornih grupa iz Hrvatske – Like i Slavonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine predstavit će svoj umjetničko djelovanje kroz splet pjesme i plesa.

Matejna – vikend za 5! U znaku dobre glazbe i dobrog raspoloženja!

Kako najbolje započeti vikend ako ne uz fenomenalnu atmosferu koju će donijeti koncert Petra Graše u petak, 22. rujna. Zasigurno jedan od naših najslušanijih glazbenika donijeti će na Milihovo pozitivnu energiju i atmosferu. U subotu, 23. rujna očekuje Vas grupa Koktelsi. Prepoznatljivi po energičnom scenskom nastupu i glazbenom stilu, vjerujemo da će koncert biti spektakl za pamćenje. Zahvaljujući vjernim sponzorima kojima ovom prilikom posebno zahvaljujemo, ulazi na koncerte su besplatni.

Na vama je samo doći s dobrim društvom, zabaviti se, zaplesati i zapjevati. I ove godine očekuje vas posebna ugostiteljska ponuda uz bogati izbor ukusnih koktela, rakija i piva, ali i prigodnu gastronomsku ponudu.

Skip to content