Svečano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana

Objavljeno: 29/10/2020

U Vijećnici Grada Rijeke održano je svečano potpisivanje Sporazuma o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Sporazum su potpisali predsjednici Turističke zajednice grada Rijeke, Turističke zajednice Grada Bakra, Turističke zajednice Grada Kastva, Turističke zajednice Grada Kraljevice, Turističke zajednice Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Jelenje, Turističke zajednice Općine Kostrena, Turističke zajednice Općine Viškovo i  načelnica Općine Klana.

Ovim Sporazumom o udruživanju Turističkih zajednica gradova i općina s područja Riječkog prstena i Općine Klana uređuje se način suradnje u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na projektno (marketinško) udruživanje Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana.

Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji stupio na snagu 1.01.2020. godine, dana je mogućnost udruživanja turističkih zajednica i jedinica lokalne samouprave. Novi zakonski okvir daje poseban naglasak udruživanju turističkih zajednica kako bi one mogle pratiti potrebe turista na razini logičke i jedinstvene turističke destinacije, a posebice u usmjeravanju svojih resursa na podizanje kvalitete i povezivanje turističkih proizvoda na području turističke destinacije. Prethodnu suglasnost na Sporazum o udruživanju lokalnih Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana dalo je Ministarstvo turizma i sporta.

Putem video linka nazočnima se obratio direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

Zadovoljstvo ovim projektno-marketinškim udruživanjem izrazio je i direktor HTZ-a Staničić koji je naglasio da će ova suradnja omogućiti efikasnije brendiranje i pozicioniranje na domaćoj i globalnoj turističkoj karti. „Ovime ćete jednostavnije moći izraditi svoj zajednički marketinški plan, strategiju zajedničkog razvoja proizvoda, provoditi zajedničko educiranje, zastupati zajedničke interese, ali i jednostavnije doći do novca iz Fondova za projekte i programe udruženih turističkih zajednica“, poručio je Staničić, pritom se osvrnuvši i na dosadašnje primjere sličnog udruživanja na otoku Krku i Gorskom kotaru.

Državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman istaknula je važnost ovog Sporazuma. Upravo novi Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma te zakonski okviri omogućili su povezivanje turističkih zajednica koje će djelovati po principu modernih menadžment organizacija modernog destinacijskog menadžmenta. To će omogućiti i kvalitetniji zajednički nastup na turističkom tržištu te će pridonijeti podizanju kvalitete turističkih proizvoda i usluga. Istaknula je kako upravo ovo udruživanje ide u korist stvaranja kvalitetnog turističkog proizvoda te da će ovakva udruživanja Ministarstvo i dalje poticati.

„Iznimno nam je drago da se Turističke zajednice Riječkog prstena međusobno udružuju slijedom novog Zakona o turističkim zajednicama koji je stupio na snagu početkom godine. Turističke zajednice Riječkog prstena (Bakar, Rijeka, Kastav, Kraljevica, Čavle, Jelenje, Kostrena, Viškovo i Klana ) ovom izmjenom Zakona zajednički će raditi na razvoju turističkih proizvoda i  promovirati destinacijski proizvod našega kraja,  budući da turizam ne poznaje administrativne granice. Turistička zajednica Grada Bakra ovogodišnji je dobitnik prestižne međunarodne nagrade Golden Interstas 2020 , koja će biti dodijeljena 13. studenog  na 27. Međunarodnom festivalu turizma u Solinu. Ovo značajno priznanje potvrda je Turističkoj zajednici Grada Bakra za zapaženi doprinos ukupnosti turizma Grada Bakra, a time i Hrvatske u cijelosti. Vjerujemo da će potpisivanjem sporazuma o udruživanju Turističkih zajednica Riječkog prstena,  turizam naše mikroregije polučiti još i bolje rezultate.“ izjavio je Tomislav Klarić, predsjednik Turističke zajednice Grada Bakra.

Dalibor Čandrlić, predsjednik Turističke zajednice Grada Kraljevice, izjavio je „kako svaki Grad, Općina, svaka jedinica lokalne samouprave, a ima ih 9 koje su danas potpisale Sporazum o udruživanju ima svoje posebnosti, unikatnosti i jedinstvena obilježja, svoje zasebne vrijednosti, ljepote i točke prepoznatljivosti ne samo u zemljopisnom, kulturno-povijesnom, već i u turističkom smislu. Te i tolike različitosti na relativno malom prostoru predstavljaju pravu riznicu blaga, oslonac, komparativnu prednost, adut i potencijal i oblikuju jednu specifičnu i poželjnu destinaciju. Istovremeno, zajedničko jedinstveno nastupanje, integrirano djelovanje, odnosno jedna koordinirana sinergijska aktivnost omogućit će svima nama snažniji nastup, bolju vidljivost i bogatiju ponudu prema emitivnim tržištima. U tom smislu kao gradonačelnik Kraljevice, grada bogatog povijesnog naslijeđa i kulturne baštine, grada s tradicijom i potencijalom turizma, iznimno se radujem današnjem Sporazumu kojeg potpisujemo zajedno s još 8 gradova i općina našeg predivnog kraja. Također, zahvaljujem se Ministarstvu turizma i sporta na viziji, proaktivnosti i inicijativi koja je dovela do današnjeg potpisivanja, a posebno državnom tajniku gospodinu Tončiju Glavini na suradnji, operativnosti i razumijevanju naših turističkih potreba.“

„Ovim sporazumom nastavljamo i unapređujemo suradnju koja je godinama postojala među turističkim zajednicama Rijeke i Riječkog prstena. Nadamo se da će ovo biti još jedan korak koji će označiti početak novih aktivnosti, velikih projekata koji će unaprijediti turističku ponudu, dati veću prepoznatljivost postojećim sadržajima, ali i realizirati neke potpuno nove projekte kojima ćemo našu regiju napraviti još privlačnijom i ugodnijom turistima i drugim posjetiteljima. Konkretno, Kastav se i ranije rado uključivao u projekte koji su podrazumijevali suradnju među gradovima i općinama poput uspješnog Jerry Ricks Blues Festivala. Stari kastavski slogan „Složimo se!“ apsolutno se može primijeniti i na turističkoj suradnji jer zajedno smo jači, a vjerujem da će to prepoznati i resorno Ministarstvo pa očekujem i financijski efekt cijele priče.“ istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Grada Kastva Matej Mostarac.

„Suradnja Turističkih zajednica Rijeke i Riječkog prstena traje već dugi niz godina. Ona se u početku najviše vidjela kroz usklađenje kalendara događanja kako bi svaka lokalna manifestacija dobila svoj medijski prostor i publiku. Tu su i zajednički nastupi na međunarodnim turističkim sajmovima. Zatim se ta suradnja nastavila i kroz razne kulturno turističke projekte poput Rijeka bike, Rijeka Trails, Putovima Frankopana, 27 susjedstava i Lungo mare. Nedavno je dobiven i Ugovor o sufinanciranju velikog projekta Povežimo se baštinom koji je i najkompleksniji od svih do sad i u kojem će upravo turističke zajednice odigrati veliku ulogu u promociji i vidljivosti. Potpisom ovog Sporazuma nadam se da ćemo svi zajedno još više raditi na brendiranju destinacije, jer jedino tako možemo postati prepoznatljivi i na međunarodnom tržištu. Osim toga, vjerujem da će se ostvariti i najave iz resornog Ministarstva koje će ovako udruženim turističkim zajednicama osigurati dodatna financijska sredstva koje su nam svima u ovim neizvjesnim vremenima i više nego potrebna. Svi zajedno lakše ćemo doći do željenog cilja, a to je bolje informiranje posjetitelja, promoviranje destinacije i ostvarivanje njenog punog potencijala.“ izjavila je predsjednica Turističke zajednice Općine Čavle, Ivana Cvitan Polić.

„Pozdravljamo ovakve inicijative projektnog udruživanja turističkih zajednica u našem okruženju, s ciljem osnaživanja kreativnog i financijskog potencijala, kreiranja zajedničkih atraktivnih turističkih proizvoda i kvalitetnijeg pozicioniranja destinacije čiji je dio i Kostrena. Trendovi u turizmu se mijenjaju i sve je teže odgovoriti na zahtjeve i očekivanja modernih turista, a posebno danas, u vremenu kada se čitav svijet bori s pandemijom koja je utjecala na naše navike, odluke, na gospodarstvo i turizam. Zajedničkim ulaganjima u razvoj destinacije, u zanimljive proizvode i turističku infrastrukturu, siguran sam da i Kostrenu očekuje svijetla turistička budućnost u kojoj će ostvariti puni turistički potencijal.“ istaknuo je predsjednik Turističke zajednice Općine Kostrena Dražen Vranić.

Načelnica Općine Klana, Željka Šarčević Grgić, izjavila je „Sporazumom o udruživanju Turističkih zajednica Riječkoga prstena i Općine Klana uređuje se način suradnje u cilju zajedničkog provođenja aktivnosti usmjerenih na projektno (marketinško) udruživanje turističkih zajednica i Općine Klana kao turističke destinacije „Riječki prsten“. S obzirom da Općina Klana nema svoju turističku zajednicu moram naglasiti da je ovo hvalevrijedna aktivnost koja pokazuje da se zajedničkim snagama i inicijativom može itekako poboljšati razvoj turizma i u jedinicama lokalne samouprave koje nemaju vlastitu turističku zajednicu. Općina Klana je prepoznala važnost zajedničkog predstavljanja i udruživanja u cilju poboljšanja razvoja turističkih aktivnosti te moram naglasiti da smo se do sada uključili u sve sadržaje u kojima smo zajednički sudjelovali kao tzv „Riječki prsten“. Sigurna sam da će se ovo udruživanje dobro odraziti i na promociju aktivnosti koje provodimo u našem kraju, poput Gljivijade i ostalih gastronomskih aktivnosti, kao i na promociju naših Kulturnih večeri na Gradini, Rokove i ostalih manifestacija. Ovo udruživanje će našem prekrasnom kraju pomoći da pronađe svoje mjesto na turističkoj karti Hrvatske, a privatnim iznajmljivačima dati priliku da se posebno istaknu.“

„Uvelike radimo na turističkom brendiranju jelenjskog kraja kroz platformu Visit Jelenje. Do kraja godine poboljšat će se turistička komunalna infrastruktura, a svaku marketinšku aktivnost koja nam može pomoći u razvoju i našem naumu da Jelenje postane prava vikend-destinacija podržavamo i prihvaćamo. Uostalom, Riječki prsten i smatramo jednom velikom turističkom destinacijom koja posjetiteljima ima što ponuditi. Stoga će marketinško udruživanje zasigurno biti korak naprijed, a i svakako ćemo biti jači pri kandidaturi na javne pozive i natječaje predviđene za tu tematiku.“ izjavio je predsjednik Turističke zajednice Općine Jelenje Robert Marčelja.

Sanja Udović, predsjednica Turističke zajednice Općine Viškovo, istaknula je “kako je Riječki prsten jedinstvena turistička regija, bogata prirodnim, povijesnim i kulturnim raznolikostima isprepletena s urbanom i dinamičnom svakodnevnicom.  Upravo zato od izuzetne važnosti je daljnja promocija, razvoj i unaprjeđenje turističkih proizvoda Riječkog prstena kako bi se uspješno pozicionirali na zahtjevnom turističkom tržištu. Ovo projektno udruživanje je smisleno udruživanje destinacija koje zajedničkim djelovanjem  mogu postići daleko bolje turističke rezultate, zajedničkim kvalitetnijim brendiranjem bolje se pozicionirati na tržištu te kreirati i razvijati nove turističke proizvode. Mi u Viškovu do kraja 2022. godine trebali bi imati moderan Centar za posjetitelje i Kuću halubajskega zvončara – mjesto na kojem ćemo spojiti tradiciju, baštinu, gastronomiju, turizam, edukaciju, mjesto na kojem će Halubajski zvončari čiji je godišnji ophod već 10 godina na listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na upečatljiv način interpretirati baštinu zvončarstva. Kulturna baština je izuzetno vrijedan resurs, a tradicija zvončarstva ima nesumnjivo velik potencijal da nastane široko prepoznat kulturno-turistički proizvod atraktivan na širem nacionalnom i svjetskom nivou.“

Projektnim udruživanjem Turističkih zajednica Riječkog prstena i Općine Klana zasigurno će se postići bolja vidljivost i prepoznatljivost destinacije na turističkom tržištu.

Skip to content