Užanca se neće zatrt!

Objavljeno: 14/01/2022

Njegovanje pusnih običaja neizostavan je dio identiteta Viškova, stoga će se, usprkos nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, tradicija i ove godine ispoštovati, ali u mnogo skromnijem izdanju.

Pusna događanja i prateće aktivnosti uvijek su nestrpljivo iščekivane, kako od strane samih sudionika, tako i od brojnih  posjetitelja, no zaista nepovoljna epidemiološka situacija i stroge mjere kojima podliježu okupljanja onemogućuju njihovu organizaciju u punom obimu. Zbog epidemiološke situacije ove godine neće se moći vidjeti uvijek zanimljive maske i kreacije na Halubajskom karnevalu ili Maškaranom ženskom boćarskom turniru, koje nije moguće održati.

Ipak, na Antonju u Viškovu započinju pusna zbivanja. Kako nalaže tradicija, zvuk roga će u ponedjeljak, 17. siječnja, označiti početak petog, najveselijeg godišnjeg doba: maškare će simbolično obilježiti početak pusta,   općinska načelnica Sanja Udović predat će ključ Općine pusnoj meštrici Mićoj Maje, a Pust, krivac za sve prošlogodišnje grijehe, bit će podignut na Brege.

Halubajski zvončari nastaviti će stoljećima neprekinutu tradiciju ritualnog trodnevnog ophoda koji će započeti na Pusnu nedeju, 27. veljače. Sela Kastavštine  pohodit će u nedjelju, ponedjeljak i utorak, u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i mjerama, no mještanima i posjetiteljima Kastavštine trodnevno obahajanje iznova će pružiti nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Na dan Pusta, u utorak, 1. ožujka, bit će obilježen kraj pusnih događanja u Viškovu: Pust će biti  osuđen i spaljen, a dobitnici zvončarske tombole, koja, kao i svake godine, donosi vrijedne nagrade, izvučeni.

Također, ukoliko budu dopuštale epidemiološke mjere, Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizirat će humanitarnu akciju kuhanja i podjele jote.

Ostaje vjerovati kako će nadolazeće razdoblje donijeti poboljšanje u svim segmentima naših života, kako bi sljedeće godine maškarana i ostala zabavna događanja osmislili i realizirali u najboljem mogućem izdanju – kazala je Marina Jurić.

Do tada, Živio pust! I da se užanca ne zatare!

Skip to content