Obavijest o visini turističke pristojbe za 2020. godinu

Objavljeno: 06/02/2020

Zakon o turističkoj pristojbi (NN 52/19) stupio je na snagu u svibnju 2019. godine i zamijenio dosadašnji Zakon o boravišnoj pristojbi. Najniži i najviši iznos turističke pristojbe te najniži i najviši godišnji paušalni iznos turističke pristojbe propisan je Pravilnikom o najnižem i najvišem iznosu turističke pristojbe.

U članku 1. Pravilnika stoji da odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na svom području, uz mišljenje lokalnih turističkih zajednica, donosi županijska skupština odnosno Gradska skupština Grada Zagreba, uz mišljenje Turističke zajednice Grada Zagreba za područje Grada Zagreba.

Županijska skupština Primorsko – goranske županije dana 12. rujna 2019. godine donijela je odluke o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za gradove i općine s područja Primorsko-goranske županije.

Turistička zajednica Općine Viškovo zadržala je najmanje predložene iznose sukladno Pravilniku kako slijedi:

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost:

  • U razdoblju 01.04. – 30.09. iznosi 8,00 kn po osobi i noćenju
  • U ostalom razdoblju iznosi 5,00 kn po osobi i noćenju

Visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu ili obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu:

  • Za smještaj u domaćinstvu iznosi 350,00 kn po krevetu
  • Za smještaj na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 200,00 kn po krevetu

Visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koju plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji:

  • Za prvog člana iznosi 60,00 kn
  • Za drugog člana iznosi 60,00 kn
  • Za svakog sljedećeg člana iznosi 25,00 kn
Skip to content