24. Matejna na Viškovu

Objavljeno: 16/09/2018

Dolazak jeseni označava početak najveće viškovske manifestacije koja se održava 24. godinu za redom, a slavi zaštitnika Sv. Mateja čiji je dan 21. rujna. Općina Viškovo je pokrovitelj,  Turistička zajednica Općine Viškovo organizator, a Promocija suorganizator najveće manifestacije. Brojne udruge s područja Općine Viškovo su i ove godine pripremile raznovrsne kulturne, sportske i zabavne programe. 24. „Matejna“ će trajati od 17. do 25. rujna, s raznovrsnim događanjima te nastupima poznatih estradnih zvijezda oživiti će Viškovo.

Program Matejne započinje u subotu 17.09. kada Udruga Umirovljenika Viškovo od 9:00 sati organizira izložbu umjetnika Vladimira Provči koja će biti otvorena za posjetitelje tijekom cijelog tjedna za vrijeme trajanja „Matejne“ u prostoru udruge. Halubajski kros ove godine 4. po redu, koji je organizira Udruga roditelja „Pokrenimo se“ starta u 10:00 na ulazu u šetnicu Plešivac. Istog dana održati će se i nogometna utakmica NK Halubjan- NK Naprijed na stadionu NK Halubjan s početkom u 16 sati.

U nedjelju 18. rujna od 8:30 do 20:00 sati će se na Boćalištu u Marčeljima održati Međunarodni boćarski turnir organiziran od strane BK Marčelji. U Župi Sv. Matej će se u 18:00 sati održati 1. dan Trodnevnice uz pjevne mise KUD-a Halubjan i gostujućeg zbora „Zvon“ iz Ilirske Bistrice.

Ponedjeljak je rezerviran za Dječji vrtić Viškovo i eko radionice koje će se održati od 9:00 do 11:00 sati u dvorištu DV Viškovo, a u 18:00 u Župi Sv. Matej održati će se sveta misa 2. dan Trodnevnice i nastup banda župe „Mateus“.

U utorak 20.09. polagat će se vijenci na Centralni križ na Groblju Viškovo u 17:00 sati, u 18:00 započinje sveta misa 3. dana Trodnevnice i nastup dječjeg zbora „Nebeske iskrice“ u Župi Sv. Matej, a u 19:00 sati u restoranu Ronjgi ogranak Matice Hrvatske održava promociju ljetopisa god 2014/2015.

Na dan zaštitnika Viškova 21. rujna će se u Župi Sv. Matej održati svete mise koje će predvoditi fra Goran Rukavina papin misionar milosrđa i župnik u Topuskom te nastup banda mladih „Mateus“ i dječjeg zbora „Nebeske iskrice“ kao i KUD-a Halubjan. Dom Hrvatskih branitelja biti će mjesto održavanja predstave komedije „Bjutiful Merika“ 3. dio rukavačke trilogije koju izvodi Udruga Domoljub 1909 iz Rukavca, predstava će početi u 20:00 sati.

Za vrijeme trajanja manifestacije „Matejna“ 22. rujna od 10:00 sati održati će se 2. Poduzetnički dan tijekom kojeg će u šatoru na parkiralištu Milihovo bit će održana brojna edukativna predavanja, prezentacije i aktivnosti za poduzetnike i posjetitelje. Kao podrška i pomoć u poslovanju poduzetnicima, na info pultu će se pak predstaviti brojne banke, institucije, tvrtke i konzultanti. DV Zvončica organizira radionicu i druženje s korisnicima doma za starije i nemoćne osobe „Vitanova“ na Marinićima radionica započinje u 10:00 sati. Gradsko društvo CK Rijeka, Aktiv darivatelja krvi Viškovo i Društvo Crvenog križa Viškovo organizira zdravstveno edukativni program za djecu predškolske dobi, učenike osnovne škole i mještane u prostoru ispred OŠ Sv. Matej i DV Viškovo od 10:00 do 12:00 sati. Svečana sjednica Općinskog vijeća održati će se u 19:00 sati te će Općinsko vijeće dodijeliti nagrade učeniku generacije i odličnim učenicima osnovnih škola, dok će Turistička zajednica Općine Viškovo dodijeliti nagrade za najljepše uređene okućnice i balkone na području Općine Viškovo.

U petak 23. rujna „Udruga umirovljenika“ Viškovo organizirati će sportska natjecanja umirovljenika u Domu Hrvatskih branitelja od 8:30 do 14:00 sati, Šahovski klub „Viškovo“ šahovsku simultanku u OŠ sv. Matej, a ženski pjevački zbor Marinići tradicionalni koncert povodom „Matejne“ u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 19:00 sati, gosti na koncertu će biti vokalna skupina Mendule – Vrsar, Ženski zbor Korezin – Čavle, Mješoviti zbor Gimpel  – Ravna gora, Mješoviti zbor Štorija iz Rukavca, muška klapa Mistrage Viškovo, duo Matea i Mateo i  specijalni gost Joso Butorac.

Subota je rezervirana za brojna kulturna, zabavna i sportska događanja. Delavska katedra Ustanove „I.M.Ronjgov“ od 8:00 sati organizira  natjecanje u košnji za muškarce i žetvi sa srpom za žene, Odbojkaški klub  „Sveti Matej 06“ 10. Ženski odbojkaški turnir „Matejna 2016“ od 09:00 do 20:00 sati.

Udruga likovnih umjetnika amatera „Braća Baštijan“ organizira „Kušćić dječje Matejni“ u Domu hrvatskih branitelja, također organiziraju i izložbu umjetničkih slika na Trgu ispred crkve Sv. Matej od 10:00 do 14:00 sati, a  Boris Sušanj, Boris Roce, RI Keramika i keramičari organiziraju izložbu keramike i predstavljanje raku tehnike – Galerija u prirodi (Izložba keramike u vrtu B. Sušnja) od 13:00 sati. Halubajske mažoretkinje organiziraju 19. smotru mažori timova defileom od parkirališta Milihovo – benzinska crpka Filtom – parkiralište Milihovo. Dječji vrtić Malik organizira humanitarnu prodaju kolača „Malikova slastičarna“ na prostoru ispred Doma hrvatskih branitelja od 16:00 do 18:00 sati, SKD Prosvjeta pododbor Viškovo od 18:00 do 22:00 sata organizira kulturno-umjetnički program povodom „Matejne“ u Domu hrvatskih branitelja.

Posljednjeg dana manifestacije „Matejna“ u nedjelju 25. rujna održati će se Svete mise u Župi sv. Mateja koje će predvoditi vlč. Filip Maršič, župnik iz Dervente, te će na svetoj misi u 11:30 nastupiti KUD-ovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Boćarski klub Marinići organizira Ženski boćarski turnir s početkom u 9:00 sati, Košarkaški klub „Viškovo“ Ženski košarkaški turnir „Matejna 2016.“ u školskoj dvorani OŠ „Sveti Matej“ od 10:00 do 16:00 sati, te nakon njih turnir održava Košarkaški klub „Sveti Matej“ od 16:00 do 22:00 sata.  Ustanova „I.M.Ronjgov“  35. Mantinjada pul Ronjgi od 10:00 do 14:00 sati, Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizira natjecanje u kuhanju kotlića na parkiralištu iza zgrade Općine Viškovo od 11:00 do 15:00 sati, Pikado klub Nevera organizira u Domu Marinići turnir u elektronskom pikadu s početkom u 12:00 sati, KUD „Izvor“ organizira 10. Međunarodnu smotru folklora „Viškovsko prelo“ od 12:30 do 18:00 sati koja će se održati na parkiralištu Milihovo, zadnji na programu za ovogodišnju „Matejnu“ se nalaze  Halubajski zvončari koji organiziraju natjecanje u potezanju konopa s početkom u 17:00 sati na parkiralištu iza Općine Viškovo.

Od 23. do 25. rujna će se Viškovu predstaviti i OPG-i iz cijele Hrvatske te će svi posjetitelji moći uživati u brojnim autohtonim delicijama i eko proizvodima. U tim danima nas očekuju i tri velika koncerta. U petak 23. rujna nastupa jedan od najpopularnijih glazbenika u regiji, Halid Bešlić koji će zapjevati najljepše stihove iz bogate karijere. U subotu 24. rujna nas očekuje popularna rock grupa Opća Opasnost, a u nedjelju će se održati koncert popularnog Jole.

Ulazi na sva događanja i koncerte za vrijeme trajanja „Matejne“ su besplatna.

Skip to content