Održana press konferencija povodom devetog izdanja Kastav Blues Festivala

Objavljeno: 29/07/2016

Povodom devetog izdanja Kastav Blues Festivala 2016, jučer  28. srpnja,  održana je  press konferencija, u Gradskoj vijećnici hotela ”Kukuriku”, Trg Lokvine 3, u 11.00 sati (Grad Kastav). Na njoj su sudjelovali:

  • Šehrizad Begić, zamjenik gradonačelnika Grada Kastva – pokrovitelja Festivala
  • Dolores Kukurin, direktorica Turističkog ureda TZ grada Kastva – predstavnica organizatora Festivala
  • Marina Jurić, direktorica Turističkog ureda TZ općine Viškovo – predstavnica suorganizatora Festivala
  • Damir Halilić – Hal, umjetnički ravnatelj Kastav Blues Festivala 
  • Petra Ćulibrk – Općina Matulji – predstavnica suorganizatora Festivala
  • Sandra Svetić, direktorica Turističkog ureda TZ općine Kostrena – predstavnica suorganizatora Festivala i
  • Jadranka Čubrić, predstavnica Hrvatske glazbene unije, Podružnice Rijeka – pokrovitelja

Predstavljena je kratka elaboracija festivalskih aktivnosti i njegova razvitka tijekom osam godina postojanja, te naznačena tendencija organizatora i suorganizatora da manifestacija i sljedećih godina ostane na visokom programskom i organizacijskom nivou. Iako je isprva počeo kao glazbeni događaj koji je upotpunio kulturni sadržaj u jeku turističke sezone, s vremenom je Festival prerastao lokalne i regionalne okvire te se formirao u pravi brand koji se kvalitetom može mjeriti s prestižnim europskim zbivanjima u ovoj domeni. 

Organizatori i suorganizatori su se složili kako osnovni cilj manifestacije ostaje njena realizacija u smjeru kulturno – turističkog proizvoda koji, osim što privlači publiku iz šire regije, također inkorporira i druge elemente življenog realiteta odnosno pridonosi revitalizaciji slabije iskorištenih gradskih površina, popunjavanju smještajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata te angažira prijevoznike, iznajmljivače i druge u cijeli projekt. 

Direktorica Turističke zajednice grada Kastva, Dolores Kukurin, istaknula je kako se radi o festivalu koji ima svoju ”priču”, i s vremenom je zadobio puno intenzivniji značaj od pukog glazbenog događanja. Naime, (p)ostao je motivom dolaska odnosno vraćanja brojnih izvođača na Kvarner i njegovu okolicu, te dio njihove daljnje promocije Kastav Bluesa po svijetu.

S obzirom na ekonomsku krizu radi se još uvijek s malim budžetom ali velikim entuzijazmom, što je prepoznalo i Ministarstvo turizma te podupire Festival kao kvalitetan kulturno – turistički proizvod” , nadovezala se Kukurin. Osim što je prolongirano trajanje festivala na pet večeri, nisu zastupljeni samo strogi blues žanrovi već se radi o hibridima s glazbenim primjesama jazza, soula, gospela i slično pa i širi auditorij može uživati u raznovrsnim glazbenim ritmovima i bogatom popratnom sadržaju. Radi se o dvije izložbe te glazbenoj radionici otvorenog tipa počasnog građanina Kastva, Michaela Messera, na koju su – kako je rekao Damir Halilić Hal –  ”pozvani svi koji žele popričati ili razmijeniti iskustva s ovim poznatim nagrađivanim glazbenikom”.  Halilić je, između ostalog, ukratko prezentirao program nadolazećeg Festivala navodeći kako se nada odličnoj atmosferi s obzirom da ove godine dolazi nekoliko zanimljivih izvođačkih atrakcija koje ostvaruju fantastičnu interakciju s publikom. 

Jadranka Čubrić, predstavnica Hrvatske glazbene unije, ovom prilikom je poručila kako je Kastav Blues Festival odličan projekt odnosno primjer koji pokazuje kako se kultura treba plasirati kroz turizam, te je primjetila kako je blues u vrlo kratkom vremenu ostvario čvrstu sinergiju sa Kastvom iako zapravo nema uske veze s njegovim izvornim podrijetlom to jest nastankom kao glazbenim žanrom. ”Nakon festivala gitare, slijedi Kastav Blues Festival te publika nema puno vremena za predah već nastavlja ljetni raspored u umjetničkom ritmu”, navela je Čubrić. 

Svi nazočni iskoristili su ovu priliku kako bi zahvalili sponzorima, pokroviteljima, medijima na praćenju festivala, brojnim izvođačima i naravno neizostavnoj publici bez koje ništa od navedenog ne bi bilo moguće. 

Skip to content