Ophod Halubajskih zvončara osvojio posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma – Sunflower Award 2020”

Objavljeno: 01/07/2021

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ raspisala je natječaj za dodjelu nacionalne godišnje nagrade „Suncokret ruralnog turizma  – Sunflower Award“ za 2020. godinu. Riječ je o godišnjoj nagradi i projektu kojim se promoviraju tradicijski sadržaji, događaji i zanimljivosti, čuva izvornost i stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Nagrada se dodjeljuje u sedam kategorija, a Turistička zajednica općine Viškovo i Općina Viškovo kandidirali su tradicionalni „Ophod Halubajskih zvončara – Viškovo“ u kategoriji Ruralno turistički projekti.

Ophod Halubajskih zvončara proglašen je, zajedno s ostalim zvončarskim skupinama s područja Kastavštine, nematerijalnim kulturnim dobrom upisanim u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2007. godine te nematerijalnim kulturnim dobrom koje je 2009. godine uvršteno na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ophod Halubajskih zvončara dugogodišnja je i neprekinuta tradicija, važan dio kulturnog identiteta Viškova, poznat izvan regionalnih, ali i nacionalnih granica. Značajan je dio društvenog života uz koji je vezana gastronomija, rukotvorstvo i različiti oblici društvenog ponašanja. U tri dana ophoda, na Pusnu nedjelju, Pusni ponedjeljak i Pust ( utorak prije Pepelnice), zvončari obiđu mnoga sela i zaselke Halubja i Kastavštine. U svakom selu zaustavljaju se na okrijepi i druženju s domaćinima čime se pridonosi rastu osjećaja zajedništva i održavanju ove žive tradicije. Ovaj važan dio kulturnog nasljeđa, ali i turističke ponude Viškova Turistička zajednica općine Viškovo prezentirala je ocjenjivačkoj komisiji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“.

Tradicijska manifestacija Ophod Halubajskih zvončara – Viškovo osvojila je posebno priznanje „Suncokret ruralnog turizma – Sunflower Award“ koje je uručeno 30. lipnja 2021. godine u Multimedijalnom centru Vršilnica u Zaprešiću. Na svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić i predsjednik udruge Halubajski zvončari Damir Host.

Tradicionalni ophod Halubajskih zvončara prepoznat je od strane ocjenjivačke komisije radi čega smo iznimno zadovoljni. Dobiveno priznanje izvrsna je motivacija za daljnje očuvanje naše visokovrijedne kulturne baštine, a to ćemo omogućiti upravo daljnjim ulaganjem u Kuću halubajskega zvončara kako bi se dodatno prezentirala budućim naraštajima, posjetiteljima i turistima – poručuje zamjenik općinske načelnice Denis Mladenić.

Predsjednik udruge Halubajski zvončari Damir Host preuzeo je posebno priznanje i zahvalio  ocjenjivačkoj komisiji: Posebnim priznanjem koje je osvojio ophod Halubajskih zvončara prepoznata je vrijednost i značaj naše dugogodišnje tradicije, neizostavan je dio života i identiteta našega kraja i naših ljudi te nam je iznimno drago na dodijeljenoj nagradi. Svečanost dodjele nagrada je vrlo dobro zamišljena kao poticaj razvoju svih segmenata ruralnog turizma.

Skip to content