Press konferencija- Pust u Viškovu

Objavljeno: 16/01/2019

Antonja označava početak pusnih zbivanja na području Općine Viškovo te peto i najveselije godišnje doba, doba kada se okupljaju maškare i predaje općinski ključ Pusnoj meštrici i maškarama te se vješa pust. Ovogodišnja Antonja će se održati u utorak 17. siječnja s početkom u 16:30 s nastupima Marinićeve muzike, dječjeg vrtića Maza i dječjih zborova Halubajčići i Zvona Viškova.  Kasnije navečer s početkom u 20:00 u Domu hrvatskih branitelja održati će se Izbor Kraljice Halubajskog karnevala i pusni tanac uz grupu „Brevis band“.

Tijekom ovogodišnjeg pusta očekuje nas i izložba koja će se održati u četvrtak 19. siječnja s početkom u 19:00 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici Halubajska zora na Marinićima, tamo će se održati Izložba „Naši maškarani kostimi“ mažoretkinja „Halubajke“.Gotovo već tradicijski na dan Halubajskog karnevala, u subotu 21. siječnja, sa startom u Viškovu, odvijat će se još jedna dojmljiva i specifična manifestacija jedinstvena imena, a sve za ljubitelje maškara, karnevala, oktana i životnog veselja, s početkom u 10:01 starta 8. Rally maškaranih oktanaca Halubje Liburnija 2017. Punoljetni 18. Halubajski karneval održati će se istoga dana s početkom u 14 sati, a povorka će se kretati od industrijske zone Gramat-Plodine do šatora na parkiralištu Milihovo, nasuprot zgrade Općine Viškovo. Okupljanje karnevalskih grupa biti će od 13 sati kod navedene industrijske zone, a nakon završetka svog nastupa svaka grupa biti će počašćena hranom i pićem. Zabava u šatoru će trajati do kasno u noć uz grupu Trio Vox i Lady Luna. 

Ovim putem obavještavamo sve sudionike u prometu da će tijekom Halubajskog karnevala biti posebna regulacija prometa, naime dana 21. siječnja 2017. (subota) u vremenu od  14 – 17 sati biti će zatvoren dio županijske ceste kroz Općinu Viškovo i to na potezu od poslovne zone Gramat-Plodine do Općine Viškovo- dodala je direktorica TZ Viškovo Marina Jurić.

“13. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji” održati će se u nedjelju 22. siječnja s početkom u  11:00 sati kod stare škole u Marčeljima, ove godine se očekuje desetak grupa mićih zvončara. Direktorica Turističke zajednice Općine Viškovo je najavila također i petnaesti „Ženski maškarani boćarski turnir“ koji će se održati u Boćariji Marinići, u petak 27. siječnja s početkom u 18:00 sati, a nakon proglašenja najbolje i najgore ekipe i njabolje koštadorke slijedi pusni tanac do kasno u noć.

U subotu 04. velječe očekuju nas brojna događanja, tako će se u 16:00 sati održati humanitarna akcija skupljanja hrane za potrebite „Velo maškarano srce“ u Caffe baru Parabela, gdje će kasnije od 20:00 sati održati maškarano druženje „ČA TE JA POZNAN?!?“ i izbor najbolje maškare. U subotu će se održati i Pusni turnir u pikadu s početkom u 17:00 sati u Pikado klubu Nevera-Marinići. Na red dolaze i naši najmlađi za koje je u četvrtak 16. veljače organiziran „Maškarani bal“ dječjeg vrtića Maza s početkom u 18:00 sati u Domu hrvatskih  branitelja. Obilje smijeha i pregršt jako dobre muzike očekuje sve na tradicionalnom pusnom koncertu Limene glazbe Marinići koji će se održati u petak 17. veljače s početkom u 20:00 sati u Domu Marinići.

Tradicionalno na pusnu nedjelju 26. veljače i pusni ponedjeljak 27. veljače kreće obahajanja Halubajskih zvončara po selima Kastavštine. Pusna događanja na Halubju završavaju tradicionalnom manifestacijom spaljivanja pusta, gromoglasnom zvonjavom Halubajskih zvončara na Brege u Viškovu i vraćanjem općinskog ključa. Manifestacija započinje utorak 28. veljače u 16.30 okupljanjem maškara na Bregu Viškovo uz zabavni program uz voditelje, proglašenje nemaškaranoga poslovnog prostora i izvlačenje Zvončarske tombole, a zatim slijedi tradicionalno paljenje pusta.

Skip to content