PUST 2020

Objavljeno: 15/01/2020

Peto, najveselije godišnje doba – ono maškarano – na Viškovu oduvijek obiluje dobrom zabavom. Tradicija njegovanja pusta, pusnih običaja i Halubajskog karnevala nastavit će se i ove godine bogatim i raznovrsnim događanjima za sve generacije.

Na Antonju17. siječnja 2020., uz vesele zvuke Limene glazbe Marinići, počet će karnevalsko ludilo na Viškovu. U 18:00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja bit će predan općinski ključ i obješen pust označavajući tako početak vladavine maškara.

Već tradicionalno na dan Halubajskog karnevala, u subotu, 18. siječnja 2020., sa startom u Viškovu odvijat će se 11. Rally maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija 2020. Svi ljubitelji maškara, karnevala, oktana i životnog veselja moći će ispratiti šarena vozila na dva, četiri ili više kotača s parkirališta Milihovo u 10.01 sati na putu do Opatije.

Prošle godine proslavili smo jubilarni 20. Halubajski karneval koji je prvi put doživio noćno izdanje. Ove godine nastavljamo u istom ritmu s 21. Halubajskim karnevalom – noćnim karnevalom. U šatoru na parkiralištu Milihovo održat će se prijem predstavnika grupa kod općinske načelnice s početkom u 15.00 sati.

Pod okriljem mraka maškarana povorka krenut će s benzinske postaje Filtom u 17.00 sati. Praćena igrom svjetla i sjene kretat će se prema šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje se zabava nastavlja uz uvijek odlične Groovrese i Ansambel Slovenski muzikantje.

Okupljanjem kod stare škole u Marčeljima 19. siječnja 2020. u 11.00 sati počinje 16. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa. Osamnaestu godinu u nizu maškarane natjecateljice odmjerit će snage u tradicionalnom sportu – boćanju. 18. Maškarani ženski boćarski turnir ponudit će dobru zabavu natjecateljima i posjetiteljima u subotu, 25. siječnja 2020. godine u boćarskom klubu Marinići.

Prvog dana veljače u caffe baru Parabela s početkom u 16:00 sati održat će se hvalevrijedna maškarana humanitarna akcija „Velo maškarano srce“. Istog dana na istom mjestu, ali u večernjim satima održat će se nadaleko poznato maškarano druženje „Ča te ja poznan?!?“ s izborom najbolje maškare. Dajte sve od sebe i stavite svoju najbolju masku jer vam možda donese neku od bogatih nagrada. Da je i sport dio Pusta dokazuju i ove godine članovi Pikado kluba Nevera koji 8. veljače u 17.00 sati organiziraju Pusni turnir va pikade

Obilje smijeha, šušura i pregršt dobre muzike ponudit će tradicionalni pusni koncert Limene glazbe Marinići koji će se održati u petak, 14. veljače s početkom u 20.00 sati u Domu Marinići.

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 25. veljače na Pusnu nedeju kada svoju višestoljetnu tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Utorak, 25. veljače, označava kraj pusnih događanja na Viškovu. Sve počinje u 15.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, kada će Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizirati humanitarnu podjelu repe.

Do dolaska Halubajskih zvončara, izvući će se zvončarska tombola, koja, kao i svake godine, donosi vrijedne nagrade.

Nakon dolaska Halubajskih zvončara, zapalit će se Pust kao krivac za sve nevolje, a ključevi vratiti općinskoj načelnici, označavajući tako kraj još jednog pusnog razdoblja.

Zato Vas sve pozivamo, pridružite nam se na Pustu 2020 i najboljoj maškaranoj zabavi!

Saki je dobro prišal na Halubajski karneval! Lepo se maškaraj i pridi na noćni karneval va halubajski kraj!

Živio Pust!

Skip to content