PUST 2024.

Objavljeno: 16/01/2024

Viškovo odbrojava sitno do početka najveselijeg doba u godini koje donosi dobro poznata pusna zbivanja, maškarani šušur i odlično raspoloženje. Uvod u peto godišnje doba najavljuje Antonja, 17. siječnja. Tradicionalnim okupljanjem na Brege, ispred crkve sv. Mateja u 18:00 sati, Meštrica Mića Maja preuzeti će općinski ključ te će se podignuti pust, krivac za sve nevolje u protekloj godini. Uz taktove Limene glazbe Marinići  Viškovo će zakoračiti u maškarano ludilo i vladavinu maškara. Zabava i ‘službeno’ može početi!

Pravo natjecanje u maštovitosti i originalnosti slijedi u subotu, 20. siječnja uz 13. Rally maškaranih oktanaca Halubje – Liburnije 2024. Dugogodišnje natjecanje u organizaciji autokluba „RI autosport“ svakako upotpunjuje maškarana događanja, a zahvaljujući sudionicima iz Italije i Slovenije poprima i međunarodni karakter. Startom na parkiralištu Milihovo u 9:40 ljubitelji maškara i oktana ispratiti će šarena i originalna vozila na dva, četiri ili više kotača na njihovom putu prema Kastvu, Matuljima i Opatiji.

Noćno izdanje 23. Halubajskog karnevala donosi u Viškovo ludu maškaranu povorku sa više od 1.200 sudionika. U subotu, 20. siječnja u 17:00 sati Viškovom će prodefilirati halubajske morske vile, kralji i kraljice, indijanci, črno-beli svet, mići pralubajci, lude 70-e, črno – beli svet i mnoge druge tradicionalne maske, ali i maštovite kreacije karnevalskih grupa iz Viškova, Primorsko-goranske i Istarske županije te Slovenije.  Na ovogodišnjoj povorci pridružiti će nam se i dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Italije i Hrvatske. Centar zabave postaje šator na parkiralištu Milihovo gdje sve očekuje zabava uz Grooverse i Trio Vox.  

Tradicija se voli od malih nogu, stoga vrijedi posjetiti 18. Smotru mićeh zvončari pul Marčeji koja se održava u nedjelju, 21. siječnja. Okupljanje je u 10:30 sati ispred Stare škole Marčelji,  a u organizaciji Udruge „Marčeji“. Povorka kreće u 11:00 sati, a sudjeluje jedanaest skupina mićih zvončari: Mučićevi zvončari, Frlanski zvončari, Munski zvončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari, Ćićki zgončari, Brežanski zvončari, Kukuljanski zvončari, Grobnički dondolaši, Podgradski Škoromati i Halubajski zvončari. Za glazbenu atmosferu pobrinuti će se Trio bajs.

Dio rado posjećenih halubajskih pusnih događanja zasigurno je i Maškarani ženski boćarski turnir koji ove godine dolazi u dvadesetom izdanju. U petak, 26. siječnja u 18:00 sati u boćarskom klubu Marinići snage će odmjeriti maškarane boćarske ekipe iz Viškova i općina i gradova riječkog prstena. Zabave i šušura neće nedostajati, a za nezaboravan veseli glazbeni ugođaj pobrinuti će se muzikanti Limene glazbe Marinići.

Ljubitelje pikada očekuje pusni turnir u pikadu u organizaciji ekipe Nevera Guns. U prostorijama Pikado kluba Nevera, u subotu 27. siječnja u 17:00 sati igrati će se disciplina 501 MO, a na turniru će se dodijeliti i nagrada za najbolju masku.

Druženje, ples i zabava pod maskama očekuje i najmlađe zahvaljujući dječjim vrtićima Loptica i Zvončica. Na maškarano druženje za djecu, roditelje i djelatnice poziva DV Zvončica u subotu, 27. siječnja u 16:00 sati u Domu hrvatskih branitelja. Maškarani dječji tanac u veseloj glazbenoj atmosferi i pratnju animatora održati će se u subotu, 03. veljače u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 16:00 sati.  

Šušura i veselja definitivno neće nedostajati na tradicionalnom pusnom koncertu Limene glazbe Marinići.  U petak, 02. veljače s početkom u 20:00 sati u Domu Marinići Limena glazba donijeti će obilje smijeha i dobre glazbe.

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 11. veljače na Pusnu nedeju kada svoju dugogodišnju tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će svoj zavičaj u nedjelju, nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Vrhunac pusnih događanja posjetitelje očekuje 13. veljače paljenjem pusta na Brega gdje će biti održano i izvlačenje vele zvončarske tombole koja, kao i uvijek, donosi vrijedne nagrade. Zahvaljujući humanitarnoj akciji Udruženja obrtnika Viškovo – Kastav – Klana – Jelenje svi posjetitelji će se moći zasladiti fritulama i ugrijati uz kuhano vino i čaj.

Pozivamo vas na maškaranu zabavu u Viškovo – dođite, zabavite se, plešite, pjevajte i uživajte!

Živio pust!

OBAVIJEST

Obavještavaju se svi sudionici u prometu da će dana 20. siječnja 2024. godine (subota) u vremenu od 16:00 do 20:00 sati biti zatvoren dio županijske ceste kroz centar općine Viškovo i to na potezu od rotora prije poslovnice Lidl do zgrade Općine Viškovo (Vozišće 3) radi održavanja 23. Halubajskog karnevala.

Zbog održavanja 23. Halubajskog karnevala biti će zatvoreno i parkiralište Milihovo od četvrtka, 18. siječnja od 20.00 sati do ponedjeljka, 22.01. do 14:00 sati.

Također će biti ograničen i prostor za parkiranje vozila zbog zatvaranja ceste kroz središte Viškova. Molimo sudionike u prometu da izbjegavaju parkiranje u središtu Viškova, oko parkirališta Milihovo i oko groblja Viškovo te da koriste prostore za parkiranje gdje se ne ometa prometovanje.

Skip to content