Šetnice

Iako se Viškovo prostire na relativno maloj površini, mjesta za provođenje aktivnosti ima i više nego dovoljno. Upravo ga blizina Rijeke, Opatije i Slovenije čine privlačnim i omiljenim.

Uređene šetnice jednostavno vas privlače na ugodnu šetnju raznolikim šumskim krajolicima u dvoje, u društvu ili s razigranim kućnim ljubimcem, Bez obzira je li riječ o odmoru, rekreaciji ili uživanju na svježem zraku prolaznik može uživati u iznenađujućim reljefnim oblicima ili pak u neočekivanom pogledu na poneku srnu ili sokola. Pažnju privlače gromače – suhozidi koji omeđuju putove, pridržavaju davno obrađivane terase i savršeno okružuju kaliće – lokve koje su služile za napajanje blaga.

Šetnica Milohni 

Kalić Kapitovac

Ova kružna pješačka staza idealna je za poslijepodnevnu šetnju. Iz sela Milohni kroz šumske predjele staza vodi kolnim putem u smjeru  Kastva. Nakon odmorišta, skretanjem ulijevo otvaraju se dvije mogućnosti. Desnim putem stiže se do Šporove jame i grada Kastva, a lijevim prema mjestu Bezjaki i predivnom pogledu na Kvaner.  Smjer prema Bezjakima pruža također dvije mogućnosti. Lakšim usponom dolazi se do križanja – lijevi pravac vodi natrag do sela Milohni, a zadržavanjem pravca stiže se u Bezjake. Iz Bezjaka put vodi i prema Srdočima i Zametu.

Šetnica Milohni vodi i do kalića Kapitovac koji se nalazi u dubokoj vrtači pokraj samog sela Milohni.  Šumski prilazni put omeđen suhozidima vodi do duboke vrtače, a strmom stazom stiže se do obzidanog kalića okruženog bjelogoričnim drvećem. Odabirom bilo kojeg od ovih pravaca dobiva se prilika za istraživanje slabo poznatih dijelova Kastavštine.

Šetnica Plešivac

Šetnica Plešivac pogodna je za sve uzraste, male i velike, mlade i stare. Blagih je uspona te pruža mogućnost rekreacije i uživanja u šumskim krajolicima. Ukupne dužine 8,6 km povezuje Marčelje s Tibljašima, a najveći vrh joj je Plešivac (plešiv – bez kose) na 429 metara nadmorske visine.  Na šetnicu se spaja biciklistička staza koja vodi do mjesta Ronjgi i rodne kuće Ivana Matetića Ronjgovog u kojoj djeluje istoimena ustanova i spomen-dom.

Krećući od stare škole u Marčeljima prema selu Biškupi i odmorištu, putovi šetnice se počinju račvati. Odvojci vode prema Mladenićima, Petrcima i Tibljašima. Jednim odvojkom dolazi se i do mjesta Kablari na Drenovi. Iz mjesta Tibljaši može se uključiti na riječku stazu Drenova-Pehlin i krenuti prema Rijeci.

Lončeva griža

Ova zahtjevnija pješačka staza na trasi dugoj 15 kilometara šetačima pruža prekrasne vidike na Kvarner, planine Gorskog kotara, Kastavštinu i Grobništinu, posebice s jedinstvenih vapnenačkih stijena na 506m visokom vrhu Lončeve griže (griža – hrpa kamenja).

Lončeva griža


Na tom planinarskom vidikovcu postavljene su i interpretacijske ploče na čakavskom, književnom i engleskom jeziku koje opisuju rad kamenoloma na Lončevoj griži iz kojeg se vadio kamen samac. Manji kamenolom bio je i iznad sela Skvažići, gdje se vadio kamen za potrebe sela i bliže okolice. Izložba klesarskog i kavadorskog alata, na stijeni starog kamenoloma, upoznaje šetače sa starim običajima Halubajskog kraja.

Putić od Miće i Vele sopele 

Putić od Miće i Vele sopele dio je pješačko-rekreacijske ponude i ujedno poveznica sa životnom pričom jednog od najznačajnijih imena Halubja i Kastavštine – skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova. 

Mića i vela sopela


Jednim putićem ove staze stiže se do malog odmorišta oblikovanog suhozidima što predstavlja tradicionalni graditeljski element: gromaču. Lagana šetnja nakon 350 m vodi do vidikovca koji pruža pogled na još nedirnutu prirodu i povijesni gradić Kastav. U svako godišnje doba škrti kraški teren iskazuje dobrodošlicu u šumovito područje obraslo pretežito grabom, hrastom i niskim raslinjem.

Zateknete li se  u Viškovu tijekom travnja, pridružite nam se u šetnjama pod nazivom „Priprema, pozor,sad!“ kojima, zajedno s vodičima PD Viškovo i ljubiteljima prirode upoznajemo naš kraj. A kada dođe jesen, pođite s nama dijelovima putova Halubajskih zvončara u šetnji pod nazivom „Prošeći se z manun..po zvončarskeh puteh”.

Pronađite zadovoljstvo u šetnji netaknutom prirodom, spojite ugodu i rekreaciju, otkrijte Viškovo na drugačiji način.

Zaželite li se ukusne i jednostavne okrijepe, posjetite naše pizzerije i bistroe. Majstori od pizze i pašti očekuju Vas u pizzerijama Podroom i JEANS. Ljubitelji roštilja i obilatih marendi svoju okrjepu mogu pronaći u bistroima Staročeško, Mario i Oštariji Trampov Breg.

Kartu Viškova možete preuzeti na sljedećoj poveznici:

Karta Viškova

test
Skip to content