Pet biciklističkih staza za sve generacije

Pet označenih biciklističkih staza vodi kroz viškovsku priču u kojoj se suvremenost isprepliće s prošlošću i duboko prožima prirodnim ljepotama. Za sve one željne pustolovine na otvorenom, naše biciklističke staze pružaju savršenu priliku za otkrivanje skrivenih kutaka Viškova.

Staza Viškovo

Staza Viškovo, idealna je obiteljska staza koja vodi prema Ronjgima, rodnom mjestu kompozitora Ivana Matetića Ronjgova. U spomen na ovog velikog glazbenika u njegovoj rodnoj kući djeluje muzej, a u prizemlju restoran s izvrsnim domaćim specijalitetima. Iz Ronjgi put nas vodi do Zorzića, malog mjesta sa šternom iz 1904. godine na samoj Petrolejskoj cesti. Prekrasan pogled na Kvarner pruža se u obližnjim Globićima, mjestu rođenja književnika Berta Lučića. Daljnjim usponom dolazimo do mjesta Lučići, koje je smješteno nedaleko od ostataka ilirske građevine na Lončevoj griži. U blizini se nalaze nekadašnji kamenolom i jedinstvena galerija na otvorenom. Prije mjesta Skvažići staza skreće na šetnicu Plešivac koja vodi do sela Biškupi, mjesta gdje se može doživjeti originalna arhitektura ovoga kraja. Na izlasku iz sela, stazom preko Mladenića dolazi se u centar Viškova.

Staza Kastav

Stazom Kastav zaobilazimo centar Viškova koristeći sporedne ceste i šumske putove. Ovom zahtjevnijom stazom krećemo na istok, prema Furićevu, gdje skrećemo lijevo i lagano se uspinjemo kroz naselje Trtni prema naselju Mladenići. Prelaskom preko ceste i dolaskom na stali kolni put nastavljamo kroz mjesto Mavri i dolazimo do Gornjih Sroki. Spustom do Srokovog kala i skretanjem desno put nastavljamo u smjeru grada Kastva. Za one željne izazova, u Gornjim Turkima skrećemo prema Jelovičanima i šumi Lužini. Za lakšu varijantu, u Gornjim Turkima, nastavljamo ravno i izlazimo na cestu i uključujemo se na šumski put prema Donjim Jugima. U neposrednoj blizini ovog mjestašca nalazi se Kapitovac, nepresušan izvor vode i priča o neraskidivoj vezi čovjeka i prirode.

Staza Studena

Staza Studena vodi nas u smjeru Saršona i Petrolejske ceste kojom nastavljamo do mjesta Zorzići. Starim kolnim putom kroz šumu Nežnicu idemo prema glavnoj cesti prema Studeni. Petrolejskom cestom spuštamo se prema Marčeljima, mjestu na kojem su nastala dva dobra na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine: pokladni ophod Halubajskih zvončara, kojima su korijeni upravo u Marčeljima, i dvoglasje tijesnih intervala, koje je zapisao Ivan Matetić iz Ronjgi. Iz Marčelja skrećemo prema mjestu Kosi. Prolaskom kroz mjestašca Jardasi, Dovičići i Široli dolazimo do centra Viškova.

Staza Izvor Rječine

Staza Izvor Rječine kreće iz centra Viškova te nas vodi preko Mladenića u smjeru Saršona i Lučića. Nakon kratkog uspona dolazimo na prijevoja Lončeva griža, a zatim se serpentinama spuštamo do sela Trnovica. Prelaskom Rječine i skretanjem prema Kukuljanima pratimo uzvodni tok Rječine do njenog izvora. Nakon kratkog odmora istim putom se vraćamo do prijevoja Lončeva griža, spuštamo u naselje Saršoni i Petrolejskom cestom nastavljamo do mjesta Garići gdje možemo vidjeti nekoliko stotina godina stare kuće, očuvane primjerke tradicionalne arhitekture. Među njima ističe se Cenetina kuća, zaštićeni spomenik kulture. Nakon toga spuštamo se kroz Marčelje do centra Viškova.

Staza Breza

Staza Breza vodi nas prema Saršonima i Ronjgima do mjesta Zorzići i Petrolejskoj cesti gdje nastavljamo u smjeru Klane. Na Pogledu skrećemo na šumski put koji nas vodi do mjesta Breza. Na svom putu naići ćete na zanimljive ostatke fortifikacijskih građevina iz doba talijanske okupacije, budući da je upravo tuda prolazila granica između Kraljevine Italije i Kraljevine SHS. Cesta iznad Breze vodi nas u centar, a prolaskom pored groblja i stare vojarne stižemo do raskršća na kojem skrećemo lijevo i šumskim putom dolazimo do mjesta Jardasi. Preko Dovičića dolazimo u mjesto Široli gdje sporednom cestom dolazimo do centra Viškova.

Kamo god se zaputili, dopustite puteljcima da vas odvedu do mirnih kutaka i očaravajućih vidika. Divite se graditeljima prstenastih figura koje obgrljuju dolce i lokve, provozajte se kraj stoljetnih suhozida, pratite reljefne oblike i nekadašnje međe, uživajte u vijugavoj pripovijesti o prohujalim stoljećima.

Skip to content