Šetnice

Iako se Viškovo prostire na relativno maloj površini, mjesta za provođenje aktivnosti ima i više nego dovoljno. Upravo ga blizina Rijeke, Opatije i Slovenije čine privlačnim i omiljenim.

Uređene šetnice jednostavno vas privlače na ugodnu šetnju raznolikim šumskim krajolicima u dvoje, u društvu ili s razigranim kućnim ljubimcem, Bez obzira je li riječ o odmoru, rekreaciji ili uživanju na svježem zraku prolaznik može uživati u iznenađujućim reljefnim oblicima ili pak u neočekivanom pogledu na poneku srnu ili sokola. Pažnju privlače gromače – suhozidi koji omeđuju putove, pridržavaju davno obrađivane terase i savršeno okružuju kaliće – lokve koje su služile za napajanje blaga.

Šetnica Milohni šumskim putovima vodi do kalića Kapitovac.  Tijekom 2016. godine cijeli put je uređen i  obilježen putokaznom signalizacijom i informacijama o flori i fauni cijelog područja. 

Šetnica Plešivac, ukupne dužine 8,6 km, pogodna je za sve uzraste. Nudi mir, rekreaciju i uživanje u šumskom krajoliku, a na pojedinim mjestima i u prekrasnom pogledu na Kvarnerski zaljev. Šetnica povezuje Marčelje s Tibljašima, blagih je uspona s najvišim vrhom Plešivac (ime dolazi od riječi plešiv –  bez kose) od 429m nadmorske visine. 

Lončeva griža je zahtjevnija pješačka staza, koja na trasi dugoj 15 kilometara šetačima pruža prekrasne vidike na Kvarner, planine Gorskog kotara, Kastavštinu i Grobništinu, posebice s jedinstvenih vapnenačkih stijena na 506m visokom vrhu Lončeve griže (griža – hrpa kamenja)

Putić od Miće i Vele sopele dio je pješačko-rekreacijske ponude i ujedno poveznica sa životnom pričom jednog od najznačajnijih imena Halubja i Kastavštine – skladatelja, melografa i glazbenog pedagoga Ivana Matetića Ronjgova.  Jednim putićem ove staze stiže se do malog odmorišta oblikovanog suhozidima što predstavlja tradicionalni graditeljski element: gromaču. Lagana šetnja nakon 350 m vodi do vidikovca koji pruža pogled na još nedirnutu prirodu i povijesni gradić Kastav. U svako godišnje doba škrti kraški teren iskazuje dobrodošlicu u šumovito područje obraslo pretežito grabom, hrastom i niskim raslinjem.

Ljubitelji biciklizma će također doći na svoje. Pet označenih biciklističkih staza ukupne dužine veće od 75 kilometara zadovoljit će početnike, ali i one koji traže zahtjevnije i atraktivnije staze. Osim toga, vozeći se viškovskim biciklističkim stazama, upoznat ćete kulturno-povijesne i prirodne atrakcije, a nerijetko možete susresti i stanovnike šuma koje okružuju Viškovo.

Otkrijte i pronađite zadovoljstvo u šetnji prirodnim prostorom, spojite ugodu i rekreaciju, okusite Viškovo na drugačiji način.