Godišnji pokladni ophod zvončari s područja Kastavštine

U vrijeme poklada (od 17. 1. pa do Pepelnice) u Kastavštini desetak grupa muškaraca obilazi svoja i susjedna sela na višekilometarskim ophodima po tradicijskih putovima. Neki imaju maske, a neki različita oglavlja koja simboliziraju vegetaciju i plodnost. Svi imaju ogrnute naopako okrenute ovčje kože i zvona, po kojima su i prozvani zvončari. Njima zvone krećući se na različite načine, što sve iziskuje određeno umijeće i fizičku izdržljivost. Stoga se smatra da ne može svatko biti zvončar.

Premda s jedne strane vidljivo utjelovljuje drevna magijska značenja rituala kojim se trebala prizvati plodnost krajem zime, ovaj je običaj i danas izuzetno vitalan. Omogućujući interakciju grupe zvončara (i ljudi koji ih prate u ophodu) sa stanovništvom sela kroz koja prolaze, zadržao je i naglasio društveno značenje i funkciju, izuzetno važnu za koheziju sela u kojima se održava, a tako i za međusobne odnose naselja u Kastavštini.

Brežanski zvončari, Brgujski zvončari, Halubajski zvončari, Mučićevi zvončari, Munski zvončari, Rukavački zvončari, Zvonećanski zvončari, Žejanski zvončari, Zvončari Frlanije, Zvončari Vlahov Breg i Zvončari Korenskega upisani su na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. (Izvor: Ministarstvo kulture).

Ophod Halubajskih zvončara

Halubje je dom Halubajskih zvončara, čuvara višestoljetne tradicije. Svake godine, na istom mjestu i u isto vrijeme, Halubajski zvončari kreću u svoj tradicionalan ophod selima Halubja i Kastavštine prema davno ustaljenoj ruti, tjerajući zimu i prizivajući proljeće. Ovaj jedinstveni ophod možete doživjeti uvijek posljednje nedjelje, ponedjeljka i utorka prije Pepelnice ili Čiste srijede.  

Sela, ljude, običaje i tradiciju najbolje ćete upoznati upravo slijedeći Halubajske zvončare. Vrijeme je to u kojem možete kušati tradicionalnu pusnu hranu koja okrjepljuje u hladnim danima. Dnevne marende, pripravljene po starim recepturama, možete kušati u restoranu Mladenka ili Konobi Kume koje se nalaze na ruti ophoda Halubajskih zvončara. 

Prigoda je ovo i za kušanje domaćih slastica kao što su presnac ili fritule, a naša zbirka recepata pomoći će vam u kreiranju ovih jednostavnih i ukusnih zalogaja.

Skip to content