Kastav

Za romantičare i one koji će to tek postati pravo je odredište Kastav, povijesni gradić koji se nalazi desetak kilometara od Rijeke, a smješten je na visini od 365 metara. Tu ste u središtu dinamičnoga kvarnerskog života, a opet udaljeni od njega ili točnije – gledate ga s visine. Put je to u neko drugo vrijeme i poniranje u tradiciju, kulturu i stare zanate koji, u nemogućnosti da odolijevaju konkurenciji industrijske proizvodnje, tek prigodno ožive.

Kastav je očuvao svoju bogatu povijest, kulturu i tradiciju te brojne vrijedne arhitektonske i druge spomenike poput Gradske lože, gradskih vrata Voltice, Crekvine, crkvice sv. Trojice, Kaštela… Posvetivši na Aleji velikana sjećanje onima koji su kroz povijest uz njega bili vezani, Kastav se drugačije, ali jednako predano zahvaljuje i svojim obrtnicima koji su razvijali stare zanate koje će vam približiti Muzejska zbirka Kastavštine i autentični prostori okupljeni u projektu Mići zavičajni muzeji – Osojnakova kotlarija, Vikotova bačvarija i Idičina peknjica.

Danas je ovaj gradić bijeg u to prošlo vrijeme, ali i čudesna pozornica kulturnih priredaba poput Kastafskog kulturnog leta, Festivala gitare i Kastav Blues Festivala – oživljavanje tradicije, ali i stjecište onih koji uživaju u dobroj hrani i udobnom smještaju u boutique-hotelu, obiteljskom pansionu ili privatnom smještaju s dušom.

Adresa: Turistička zajednica Grada Kastva, Trg Matka Laginje 5, 51215 Kastav
Tel: +385 51 691 425
Web: www.kastav-touristinfo.hr    E-mail: tz.grada.kastva@ri.t-com.hr

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Kastva

Skip to content