Bakar

Uske uličice i trgovi kojima hodate nataloženi su slojevi povijesti koji jednako uvjerljivo ispisuju i ovaj trenutak, samo vaš. Bakar, 13 kilometara udaljen od Rijeke, jedan je od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu, kojem je Marija Terezija 1779. godine dodijelila status kraljevskog grada. Izgrađen je amfiteatralno na brežuljku, a njegova je povijesna jezgra 1968. godine proglašena spomenikom kulture. Malo je poznato da se na području Grada Bakra nalazi sam vrh Risnjaka i dio Nacionalnog parka Risnjak, istinski užitak za sve ljubitelje prirode, rekreacije i adrenalina.

Duga je povijest ostavila mnoge tragove te se ispreplela sa sadašnjošću. Obiđite Bakarski kaštel, Hreljinsku gradinu, crkvu sv. Andrije i njezine katakombe, Rimsku i Tursku kuću te mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti. Bakar i Hreljin također su potpisnici Vinodolskog zakonika, najstarijeg cjelovito sačuvanog spomenika običajnoga prava na hrvatskome jeziku koji datira iz 13. stoljeća.

No Bakar ćete pamtiti i po okusima – po znamenitom pjenušavom vinu Bakarska vodica od specifične loze beline koja se uzgaja na suhozidima izgrađenima marljivim težačkim rukama – bakarskim prezidima, u novijoj povijesti proglašenima etno zonom i upisanima u registar kulture.  Poznat je i bakarski baškot, prepečen ili svjež pekarski proizvod u obliku koluta koji se umjesto kruha nosio na duža ribolovna putovanja. 

Adresa: Turistička zajednica Grada Bakra, Primorje 39, 51222 Bakar
Tel: +385 51 761 111
Web: www.tz-bakar.hr E-mail: info@tz-bakar.hr

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Bakra

Skip to content