Kraljevica

Kraljevica je stari primorski gradić, smješten na ulazu u Bakarski zaljev, dvadesetak kilometara južno od Rijeke. Razvedene je obale, zelenog i bujnog raslinja pa je poznata po plažama i lijepoj šetnici. Dva srednjovjekovna kaštela s crkvom koji su ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan ljeti su mjesto održavanja kulturnih i zabavnih priredaba, a zajedno su s okolicom poznato turističko odredište onih koji se žele odmoriti, ploviti, roniti te se, dakako, zabaviti i uživati u kulturnoj ponudi.

Kraljevica se spominje već u 13. stoljeću kao mjesto gdje se 1242. godine pred navalom Mongola sklonio mađarski kralj Bela IV., poznata je kao austrijska ratna luka i najstarije brodogradilište na Jadranu. Svetište sv. Nikole privlači vjernike, posebice pomorce koji svake godine ovdje sudjeluju u pomorskom hodočašću. Zahvaljujući zemljopisnom položaju, prirodnim ljepotama i zdravoj klimi, Kraljevica je jedan od prvih centara zdravstvenog turizma s kraja prošlog stoljeća uz koji se veže turistički razvoj Kraljevice. Upravo na poluotoku Oštro izgrađeno je 1891. godine jedno od prvih kupališta u Primorju koje je nagrađeno 1894. godine u Beču i 1896. godine u Budimpešti.

Za tradiciju zdravstvenog turizma zaslužne su uz ostalo i blagodati klime pa se u opisu sa samog početka 20. stoljeća spominju morske, zračne, sunčane i pješčane kupelji te se posebno ističe utjecaj bure na zdravlje. 

Adresa: Turistička zajednica Grada Kraljevice, Rovina bb, 51262 Kraljevica
Tel: +385 51 282 078
Web: www.tzg-kraljevica.hr     E-mail: tzg.kraljevica@ri.t-com.hr

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Kraljevice

Skip to content