Čavle

Svega osam kilometara od Rijeke, u njezinu zaleđu, nalazi se mjesto Čavle. Pogled je vrijedan divljenja kad se povijesnom cestom Lujzijanom popnete do platoa Buzdohanj s kojeg vidite Grobničke Alpe. Ponekad su sive, drugi puta zelene ili plave, ali Riječanima i njihovim gostima možda su najdraže kad su – snježno bijele. Pozivnica je to na padine Platka, cjelogodišnjega riječkog izletišta, a zimi skijališta jedinstvenog po tome što skijate – gledajući more.

Zbog specifičnog reljefa i geološke građe te različite vegetacije, tu ćete se susresti s mediteranskim biljem, ali i onim tipičnim za više predjele, poput lipe i bazge.

Ovo je i kraj bogate povijesti – šećući Grobničkim poljem naići ćete na ostatke rimskog limesa. Mnoge su vojske kroz povijest prolazile ovim krajem i mnoge su se bitke ovdje izvojevale, od kojih je najpoznatija ona s Tatarima iz 1242. godine. Legenda kaže da su upravo ovdje, kao spomen na borbu s Turcima, u 16. stoljeću nastali morčići – prepoznatljiv riječki detalj ženskog nakita (crnac s turbanom). I možda će baš morčić – kao naušnice, privjesak ili narukvica – biti i vaš suvenir iz riječkoga kraja.

Iznad Grobničkog polja nalazi se grad Grobnik, grad od kamena – potpisnik Vinodolskog zakonika iz 1288. godine, jednog od najstarijih pravnih dokumenata pisanih na hrvatskom jeziku. O bogatoj povijesti i ranom kršćanstvu svjedoči i crkva sv. Filipa i Jakova, koja ovdje stoji već 900 godina. U gradu Grobniku nalazi se i jedini muzej suvremene likovne umjetnosti riječkoga područja.

U blizini je i Automotodrom Grobnik, stjecište motorista iz cijele Europe, kao i mala zračna luka – stoga je Grobnik „zborno mjesto“ svih ljubitelja brze vožnje, natjecateljskog duha i adrenalina.

Adresa: Turistička zajednica Općine Čavle, Čavle 104, 51218 Čavle 
Tel: +385 51 549 120 
Web:www.tz-cavle.hr E-mail:info@tz-cavle.hr

Skip to content