Knjižnica i čitaonica Halubajska zora

Čitaonica Halubajska zora osnovana je 1904. godine, o čemu je 26.05.1904. izvjestio list Naša sloga. U početku je bila smještetan u privatnim prostorima.  Prvi svjetski rat ugasio je rad Čitaonice, ali je između dvaju ratova ponovno obnovljena. Njezin naziv nekoliko puta je promijenjen. 

Popis društava Kastavštine iz  1929. godine jedan je od malobrojnih sačuvanih dokumenata iz tog razdoblja. U dokumentu iz 1931. godine Spisak čitaonica i prosvjetnih udruženja u području Sreskog načelstva u Kastvu spominje naziv Narodna čitaonica “Halubljan” Sveti Matej, pa je očito da je Čitaonica pod utjecajem jugoslavenskog režima izgubila hrvatski predznak u nazivu, a na popisu iz 1933. godine pojavljuje se pod nazivom Narodna knjižnica i čitaonica “Halubljan”, čime je istaknuta i knjižnična djelatnost. 

Drugi svjetski rad ugasio je njen rad na duže vrijeme. Nakon 50 godina Povjerentsvo Matice hrvatske Viškovo obnavlja rad knjižnice pod nazivom Knjižnica “Halubajska zora”. Svečano je otvorena 17. svibnja 1992. u nazočnosti akademika Nedjeljka Fabrija te brojnih čakavskih pjesnika i uzvanika. U knjižnom fondu nalazila se 821 knjiga. 

19. rujna 2003. godine u prizemlju Doma Marinići otvoren je novi prostor Knjižnice. Time u bivšem prostoru počinje djelovati Ogranak Viškovo, a u novom Središnja knjižnica Marinići. Novouređeni prostor veličine 180 m2  podijeljen je u nekoliko funkcionalnih cjelina: središnji informativno-posudbeni punkt, prostor za smještaj građe za odrasle korisnike, odjeljak za djecu i mlade s kutkom za predškolce, čitaonica novina i časopisa i prostor za studijski rad. Središnja knjižnica obogaćena je 2008. godine zasebnim prostorom čitaonice, a 2009. i novom knjižničnom uslugom – knjigomat – tada jedinim u Primorsko-goranskoj županiji. Od 2020. godine Knjižnica uvodi novu uslugu: posudbu e- knjiga. Pomoću aplikacije ZaKi Book, članskog broja iskaznice i PIN-a, možete uživati u elektroničnim izdanjima vaših omiljenih knjiga.

Osim svoje redovne djelatnosti danas je Knjižnica mala oaza kulturoloških zbivanja koja konstantno oplemenjuju naš kraj raznovrsnim radionicama, predstavljanjima knjiga, izložbama i kazališnim predstavama. 

Više informacija na: www.halubajska-zora.hr

Skip to content