Spomen dom “Ivan Matetić Ronjgov”

Ustanova u kulturi „Ivan Matetić Ronjgov“ stasala je iz Kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Matetić Ronjgov“, a utemeljena je 1994. godine odlukom Skupštine Primorsko goranske županije. Smještena u Ronjgima, Viškovo, Ustanova i Spomen dom djeluje s ciljem očuvanja kulturne baštine, autohtonog folklora te oživljavanja običaja halubajskog kraja. Program i aktivnosti Ustanove obuhvaćaju nekoliko segmenata kulturnih djelatnost.

Po svojem teritorijalnom smještaju Ustanova sudjeluje u kulturnim programima Viškova, Rijeke i Primorsko-goranske županije. Sa svojim programima u kojima posebni naglasak pripada čakavskom izričaju, napose onom glazbenom i književnom, Ustanova “Ivan Matetić Ronjgov” promiče Primorsko-goransku županiju, afirmira identitet grada Rijeke i obogaćuje kulturni život općine Viškovo

Spomen-dom „Ivan Matetić Ronjgov“ je muzejsko-memorijalnog karaktera. Spomen-soba nalazi se u upravo u istoj prostoriji gdje je rođen Ivan Matetić Ronjgov i predstavlja izložbeni nukleus Spomen-doma, gdje se nalaze svi važni dokumenti vezani za Matetićev život i stvaralaštvo.

Izdavaštvo je također važan segment rada Ustanove, usmjeren na promicanje i tiskanje djela književne i glazbene literature bazirane na čakavskom narječju.  Održavanjem znanstvenih skupova predočuje se značaj velikana čiji je rad ostavio duboki trag u regiji proučavanjem života i djelovanja značajnih književnika, umjetnika i drugih ličnosti primorskog kraja.  

S ciljem obogaćivanja kulturnog života i turističke ponude Općine Viškovo, Ustanova organizira različite manifestacije kao što su Matetićevi dani, Mantinjada pul Ronjgi, Večer pul Matetićevega ognjišća, Proljeće u Ronjgima, Kanat pul Ronjgi itd.  Kako bi sačuvala obrtničku tradiciju Halubja, Ustanova je osnovala, među ostalim, Delavsku katedru. U svom kratkom postojanju, katedra je osmislila nekoliko projekata kao što su natjecanje u košnji i žetvi i pripremanje kataloga starih autohtonih predmeta halubajskog kraja „Da se ne pozabi“.

Ustanova
Skip to content